Kapitalförsäkring eller ISK

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Jag har en större summa pengar över en miljon som jag vill ha i långsiktigt fondsparande. Jag har haft dom i en kapitalförsäkring hos Swedbank en längre tid men funderar på att flytta över dom till ett Investeringssparkonto. Vad är för och nackdelarna med det? Eller finns det andra bättre alternativ? Fonderna jag har är SPP Aktiefond Sverige och SPP Aktiefond USA. Jag undrar också vad det finns för bra alternativ att ha sin buffert i. Vad finns det för sparkonton, obligationer, obligationsfonder, räntefonder eller liknande att ha kortsiktigt buffertsparande i?
Tack på förhand!

SVAR: Tack för din fråga. Låt oss ta en sak i taget.

Kapitalförsäkring var något som försäkringsbolagen hittade på för att kunderna skulle slippa skatta och bolagen skulle tjäna mer pengar. Kreativt och ändå ganska bra så långt. Sedan hittade staten på investeringssparkontot (ISK) som i princip är samma sak vilket gjorde kapitalförsäkring helt onödigt. Vi tycker att ISK är den bästa sparformen på marknaden idag och rekommenderar alla att använda den.

När du ändå är i farten kan det vara lika bra att öppna din ISK på Nordnet eller Avanza eftersom de har ett bredare utbud och generellt lägre avgifter än Swedbank*. I vår Fondguide kan du se vilka fonder som är billigast just nu.

I Sparguiden skriver vi även vad som är lämpligt räntesparande. Med nuvarande ränteläge är det ingen idé att ha räntefonder utan vi rekommenderar att jämföra räntan på sparkonton med insättningsgaranti. Det passar fint för ditt kortsiktiga buffertsparande.

Du kan läsa mer om Kapitalförsäkring och Investeringssparkonto i vår ordlista.

*Om du inte orkar byta så är det inte hela världen eftersom du har valt bra och billiga fonder på Swedbank. Om du vill räkna på saken på om det är värt det så kan du se här hur mycket du sparar.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.