Låna till bostad som pensionär?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag är 65 år och tänker arbeta tills 67 år, då jag funderar på att köpa en lägenhet. Har två frågor inför det 1) har pengar på ISK, bör jag ta ut dem och sätta på ett annat konto eftersom jag planerar att använda dem om två år 2) vet att det är svårt för en pensionär att få lån, vad tror ni om att jag tar ut pension redan nu och sparar den, trots att jag kommer att arbeta, för att på så sätt få en grundplåt till lägenheten?

SVAR: Börjar med det enkla, dvs fråga 1: Om du är säker på att du ska använda pengarna inom två år skulle vi rekommendera flytt till ett bankkonto med ränta. Du kan kolla vår Sparguide för information om bankkonton.

Anledningen till att det är svårt att få lån, som du skriver i fråga 2, är att pensionen ofta är för låg för att kalkylen banken gör ska gå ihop. Du skulle kunna ställa frågan till en bank, som exempelvis SBAB eller nuvarande bank, för att få ett “lånelöfte”, så vet du hur det ser ut just för dig vad gäller möjlighet att låna.

Om du väntar med att ta ut pension, får du mer pension och ett större låneutrymme. Om du istället tar ut pension medans du jobbar, och sparar pengarna, behöver du låna mindre. Vilken modell som är bäst är svårt att säga. Vi tycker nog att du hör med banken, om hur de ställer sig till dessa två alternativ.

Om du skulle besluta dig för att ta ut pension samtidigt med lön, bör du se till att du inte totalt klättrar över gränsen för statlig skatt, så att du får extra mycket skatt på utbetalningen. I det fallet skulle vi inte rekommendera samtidigt pensionsuttag.

Sen är förstås frågan varför du just vid pensioneringen överväger att byta till en bostadsrätt? Får du totalt sett lägre boendekostnad, även om du räknar med viss avkastning på ditt kapital (dvs det kapital som annars skulle in i bostadsrätten)? Eller är det för att du sett trevligare områden, där du vill bo och där finns inte hyresrätter du tycker om? Bättre livskvalitet är definitivt en god anledning till att byta bostad. Endast ekonomisk anledning är vi mer tveksamma till.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.