Privat pensionssparande?

Småspararjouren


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Privat pensionssparande- är det någonting för en låginkomsttagare? Eller kan jag lika gärna ha pengarna på ett sparkonto?

SVAR: Förr fanns det ett särskilt sätt att spara till pension privat som hette individuellt pensionssparande (IPS), men på grund av ändrade skatteregler är det inte längre bra.

Om du är ung – och i det här fallet är man ung åtminstone tills man är 55 år – så är det däremot bättre att spara i aktiefonder än att ha pengarna på ett vanligt sparkonto. Börsen går upp och ned på kort sikt, men om inte världen går helt åt skogen så kommer du att tjäna på det på lång sikt.

Vår allmänna rekommendation är att skaffa ett investeringssparkonto på Nordnet eller Avanza och där i placera pengarna i fonden “Länsförsäkringar Global Indexnära”.

Sedan gäller det att komma ihåg att du ser detta som pensionssparande. Det betyder dels att du inte ska bli orolig om pengarna vissa år minskar en hel del i värde (det kan hända, men det lönar sig som sagt långsiktigt med aktier) samt att du låter bli att ta av pengarna innan pensionen.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.