Prognosia eller AMF i det orange kuvertet?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag är 51år och har Prognosia i mitt pensionsval. Hade tidigare AMF och funderar på att byta tillbaka. Jag är dåligt insatt och måste ta mig i kragen och lära mig mer då jag förmodligen som deltidsanställd kommunalare kommer att få urdålig pension…

SVAR: Det är helt rätt tänkt att byta från Prognosia. Du betalar antagligen en hel del för att de ska spela på aktier med dina pensionspengar och det finns inga skäl att tro att de ska lyckas. Det är inte bara vi som säger detta utan även Pensionsmyndigheten sågar deras förvaltning.

Vårt allmäna råd för Premiepensionen – dvs det oranga kuvertet – är att välja AP7 Såfa. Det är både bra och billigt och anpassar sig på ett bra sätt till hur långt du har kvar till pensionen. AMF är klart bättre än Prognosia, men vi rekommenderar som sagt AP7 Såfa.

Tyvärr har du nog rätt i att du inte kommer att få en fantastisk pension som deltidsanställd kommunalare, men det är bra att du ser till att den åtminstone inte blir sämre än den behöver genom att inte betala en massa dyra avgifter i onödan.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.