Rätt att flytta dyra kapitalförsäkringar från Folksam

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag har två kapitallivräntor hos Folksam som Strategisk Kapitalförvaltning har placerat där. De är på ca. 224 000 SEK resp 188 000 SEK.

Jag har haft dem där i över 5 år och enligt kontakt med SKK så skulle det kosta 525 SEK/ränta (tror jag) att ta ut hela beloppet. Nu tar jag ut från försäkringarna varje månad eftersom jag är pensionär.

Jag tycker att det borde finnas något bättre sätt att förvalta dessa pengar än att betala höga förvaltningskostnader till FKK och Folksam.Finns det några bra alternativ där jag även fortsättningsvis kan ta ut varje månad?

SVAR: Du har helt rätt i din analys. Folksam tar höga avgifter – troligtvis 288 kr + 0,8% av kapitalet varje år * och därtill kan det finnas ytterligare avgifter – och det finns bättre sätt att placera pengarna. Två gånger 525 kr är visserligen lite pengar det också, men det kommer du att ha igen ganska fort när du slipper årsavgifterna.

Vi rekommenderar att du har en hög med pengar som du har tänkt ta ut “snart” som du placerar på ett bankkonto. Därifrån kan du också skapa en stående överföring till det konto du vill och på så sätt få den månatliga utbetalningen.

På ett bankkonto får du tyvärr inte någon ränta att tala om. Om du tycker att det är värt besväret att få några tiondels procent kan du läsa om våra sparkontotips.

Vad som är “snart” i det här fallet är hur mycket du är beredd att chansa. På kort sikt är bankkonto en säker placering medan aktiefonder är mer riskabelt. Ju längre tidshorisonten blir desto bättre blir det med aktier.

Vi tycker att du ska sätta tidsgränsen på någonstans mellan 2 och 10 år. Om du är beredd att chansa en hel del sätter du det du tänkt ta ut under två år på ett bankkonto och resten i en aktiefond. Vill du ta det riktigt försiktigt tar du 10 år istället. Eller så kör du ett svenskt lagom och kör på fem år.

Om det är några pengar du har tänkt ha kvar så länge att aktiefonder blir aktuellt så tycker vi att den bästa aktiefonden på marknaden är Avanza Global. Vill du inte byta bank kan du kolla i vår Fondguide vilken som är den bästa fonden hos din bank.

* Vi är inte helt säkra på exakt vilken produkt du har baserat på informationen i frågan. Detta är baserat på prislistan för den kapitalförsäkring de säljer idag. Ibland kan äldre försäkringar ha lite andra villkor, men knappast så annorlunda att det förändrar slutsatsen att den är för dyr.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.