Sälja bostaden och köpa aktier?

Småspararjouren


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej på er, först av allt. Vilket grymt jobb ni gör! Ni lever min dröm. :) Ok, min fråga. Är det rimligt att tro att aktiemarknaden går bättre än bostadsmarknaden? Jag har en minitvåa i innerstaden men skulle vilja ha en liten fin trea. Som läget är nu saknas två miljoner kanske. Min idé, jag säljer lägenheten, bor i hyresrätt utan lån. Slänger in min insats på börsen (er fabiga globalfond) väntar tio år, köper sedan min trea? Är detta ett rimligt sätt att tänka? Eller kommer priset på lägenheter att ha gått upp då så att min insats ändå inte räcker? Tyvärr tror jag inte jag kommer att jag kommer kunna spara så mycket nytt kapital under perioden ty behöver köpa dyr barnhjälp. I siffror: Har lägenhet idag värderad till 4-4.5. Lån: 1.5 miljoner. Vill ha: lite trea som idag kostar cirka 6-6.5 miljoner. Kuriosa runtomkring är att jag även äger liten hus-brf i Sälen där jag kommer ha en miljon i bolån. Så lite räntor / amortera kan jag eventuellt roa mig med under dessa tio år. :) Ok. Det var det för nu. Ni är bäst!!

SVAR: Ja. Det är ett helt rimligt antagande och om du bara hittar en hyresrätt du trivs med och som har någorlunda hanterlig hyra låter det som en bra plan.

Både aktie- och bostadsmarknaderna går upp och ned och det går förstås inte att garantera vad som går bäst ens på så lång sikt som 10 år. Planen är fantastisk så tillvida att det förbättrar dina odds för att få ett bra boende. På 10 års sikt är det troligaste att börsen går upp klart mer än bostadspriserna. Säker kan du dock inte vara utan det finns också en klar risk att bostadsmarknaden fortsätter upp, börsen går ned och du får bo kvar i din hyresrätt.

Anledningen till att dina odds förbättras är att aktiepriser går upp på lång sikt medan bostadspriser lika gärna kan gå upp som ned*. Skillnaden är att man när man köper aktier investerar i någonting för att få avkastning. Om inte världens finansexperter skulle tro att aktiepriserna kommer att gå upp så skulle de inte köpa några aktier och då skulle priserna gå ned tills det var rimligt att förvänta sig avkastning igen.

Bostäder köper man däremot för att bo i. Visst kan bostäder i perioder öka i värde i vissa områden, men det finns inte på samma sätt en inneboende dynamik som gör att priserna ökar över tid med mer än inflation och BNP-tillväxt.

 

* Bostadspriserna kan förväntas gå upp med inflation och BNP-tillväxt, men inte mer än så.

 

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.