Sälja fonder och flytta till ISK?

Småspararjouren

FRÅGA: Hej!

Jag undrar om det är en bra idé att sälja fonder från ett vanligt fondkonto och istället placera pengarna i en isk? Jag investerar nu ca 600kr/månad i fonder i en isk och 200kr/månad på ett fondkonto. Min sparhorisont är ca 30år och sålde jag fonderna på fondkontot skulle det innebära ca 40.000kr efter skatt att placera om. Det jag funderar på är vad som händer om schablonskatten på isk blir högre och om det då skulle vara bättre att behålla fondkontot. Tacksam för svar!

SVAR: Hej!

Det snabba svaret är – ja, det är en bra idé. Vi skrev för ett tag sedan ett längre blogginlägg där vi förklararar varför det nästan alltid är bra att sälja gamla fonder och skaffa en ISK.

Vi bedömer att  risken för att schablonskatten på ISK kommer att höjas så mycket framöver att detta kommer att ändras är låg. Dels för att det mesta tyder på att vi kommer att ha låga räntor ganska lång tid framöver och dels för att ISK-skatten per konstruktion bör vara förmånlig*.

Så bara att sälja, men kom ihåg att hålla koll på pengarna du ska betala i skatt. De pengarna kan det vara smart att ha på ett vanligt sparkonto. Kan annars bli en obehaglig överraskning vid nästa deklaration.

 

 

 

 

* Skatten är konstruerad så att man betalar 30% skatt på en schablonintäkt. Den schablonintäkten är statslåneräntan + 0,75% med ett tak på 1.25%. När räntan inte slår i taket och räntemarknaden fungerar som den gjort historiskt bör man kunna få en avkastning i nivå med schablonintäkten på ett vanligt sparkonto. Aktiemarknaden kommer alltid ha en förväntad avkastning som är högre än räntemarknaden (varför köpa aktier om man får bättre avkastning på ett räntekonto?). Därmed kommer den förväntade avkastningen på aktier alltid vara högre än schablonintäkten för ISK och ISK-sparandet därmed skattemässigt fördelaktigt.

Pensionsräddaren

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.