Se över sparande hos Nordea

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej, Jag behöver se över mitt sparande: tjänstepension, ppm och mitt eget sparande. Jag är född 1958. Vill spara försiktigt tror jag är ett lätt byte bankernas rådgivare.

Tjänstepension

 • Nordea Pensionsportfölj Avtalspension KAP-KL fond 2012 3075 30 77124 60 %
 • Nordea Stratega Ränta Avtalspension KAP-KL fond 2012 3075 30 77124 40%

PPM

 • Nordea generationsfond ppm 59%
 • Nordea stratega ränta 41%

Eget sparande ISK 3500 kr/mån

 • Nordea Emerging Stars Equity Fund 6%
 • Nordea Europe Fund 4%
 • Nordea European Sm and Mid Cap Equity Fund 3%
 • Nordea Gl Small Cap Fund 12%
 • Nordea Japan Fund 4%
 • Nordea North America Fund 12%
 • Nordea Småbolagsfond Sverige 6%
 • Nordea Stratega Ränta 45%
 • Nordea Swedish Stars 8 %

SVAR: Nordea verkar ha haft mycket att säga till om i ditt fall! Det är knappast en slump att din rådgivare nästan bara rekommenderat Nordea-fonder som är aktivt förvaltade, det är vad banken tjänar bäst på.

Det vi generellt rekommenderar är att titta på priset när du väljer fonder. Väljer du globala indexfonder får du oftast en låg avgift, sprider dina risker och får en placering som generellt slår aktivt förvaltade fonder.

För mycket räntefonder?

Vi tycker generellt att man ska ha allt i aktiefonder om placeringen är längre än 10 år. På så lång tid är aktier nästan alltid bättre än räntor. Nordea Pensionsportfölj viktar automatiskt mot mer räntefonder när du närmar dig pensionen, så 40% i Nordea Stratega Ränta ska du bara ha om du är verkligen är extremt rädd för att förlora pengar eller planerar att pensionera dig tidigt. Det gäller för både din tjänstepension och PPM. En vanlig arbetstagare bör ha allt i Nordea Pensionsportfölj / AP7Såfa i din situation.

Tjänstepension – Placera i Nordea Pensionsportfölj

För någon som har KAP-KL hos Nordea är Nordea Pensionsportfölj ett rimligt alternativ. Den har lägst möjliga avgift i Nordeas utbud (0,40%) och minskar även din risk allteftersom att du närmar dig pensionen. Du kan dock sänka din avgift genom att byta till AMF där samma sparande kostar 0,20%. *

PPM – Placera i AP7Såfa

Vi rekommenderar alla att välja AP7 Såfa i PPM-valet. Nordea generationsfond blir i praktiken inte mer än en dyrare version av AP7 Såfa som tar en onödig extra risk i en överdriven Sverige-exponering.

Eget sparande – Placera i Nordea Indexfond Global och Stratega Ränta

Om man har Nordea som bank för sitt eget sparande rekommenderar vi att placera pengarna i Nordea Indexfond Global och Nordea Stratega Ränta. Vår Sparguide ger dig en bild över hur vi tycker att du ska vikta mellan dessa fonder. De flesta andra banker kan dock erbjuda globala indexfonder till bättre pris än Nordea. I vår Fondguide hittar du vilken globalfond vi rekommenderar hos respektive bank.

* Revision
2016-04-08 Här stod det tidigare “Den kostar dock 0,3-0,4% i avgift, de flesta andra banker kan erbjuda lösningar som är billigare än så.”, vilket inte är korrekt. Det finns andra banker som erbjuder indexfonder för 0,2%, men som entrélösning är Nordea Pensionsportfölj i linje med övriga aktörer.
2019-07-14 Efter att AMF sänkt sina avgifter kompletterade vi med den uppgiften.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.