Ska jag byta bank från Nordea?

Småspararjouren

FRÅGA: Hej! Skulle ni kunna ge ett generellt svar på vilken bank som är att föredra som det ser ut idag? Jag har Nordea och har alltid haft Nordea. Jag är inte helt nöjd med bemötandet och är lite ängslig vad gäller service och användarvänlighet på hemsidan etc.

SVAR: Hej och tack för en bra fråga.

Vårt korta svar är att Nordea enligt oss är Sveriges sämsta bank. Motivering:

Det finns många sätt att utvärdera vilken bank som är bäst och givetvis kokar det ned till vad man själv har för preferenser. För många är det bolånets ränta som styr. För andra kanske det är användarvänlighet.

Småspararguiden rekommenderar i allmänhet att spara långsiktigt i en ISK hos Avanza eller Nordnet och för kortsiktigt sparande i sparkonto hos någon nischbank. Därför tycker vi personligen att det är viktigast att utvärdera sin huvudbank där man har lönekontot på användarvänlighet och deras hållning i etiska frågor. Eftersom Länsförsäkringar har högst kundnöjdhet och fått utmärkelsen bästa bankapp skulle vi rekommendera dem. Att de dessutom har Sveriges bästa aktiefond Länsförsäkringar Global Indexnära innebär att man slipper skaffa ett separat konto hos Avanza eller Nordnet om man tycker att det är jobbigt.

Pensionsräddaren

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i Teknisk fysik från KTH. Efter tre år som kvantitativ riskanalytiker och senare fyra år som hedgefondanalytiker ledde ett spirande samhällsengagemang till en anställning på Finansinspektionen. Steget från byråkrat till småspararrebell togs sedan genom satsningen på Småspararguiden. Patrick bor i bostadsrätt och tycker att det är mer spännande att amortera än att köpa aktier.