Ska jag hoppa på SBABs räntekampanj?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Har bolån Swedbank obundet med 1,87% ränta (0,14% rabatt allt de vill ge mig) SBAB verkar ha 1,49% om man binder i 2 år och 0,25% rabatt på det första året. Tycker ni att det är dumt att byta till SBAB och binda i 2 år?

SVAR: Hej! Bra att du tar tag i bolåneräntan. 1,87% låter onekligen ganska högt i dagsläget. Bara genom att byta från Swedbank till SBAB skulle du kunna komma ned till mellan 1,47% och 1,69% baserat på lånets storlek enligt SBABs hemsida.

Att sedan också hoppa på SBABs specialerbjudande med 0,2%-enheter lägre ränta om man binder på 2 år är en svårare fråga. Vi skulle rekommendera att fråga fler banker vad de kan erbjuda. Om du har bra ekonomi borde det vara möjligt att få 1,49% eller lägre som rörlig ränta idag.

Vi tycker generellt inte att man skall binda räntan baserat på räntans nivå eller särskilda erbjudanden, se budord 8: Det är aldrig läge att binda räntan. Det vittnar oftast om att det går att få ännu bättre rörlig ränta. Men, SBAB är unika med att ge räntor utan att ta hänsyn till privatekonomiska parametrar så det kan vara så att SBABs erbjudande inte går att slå för just dig.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.