Ska jag köpa Avanza Zero eller Länsförsäkringar Global Indexnära?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hallå där, 

Jag undrar/vill säga följande:

  1. Småspararguidens budord är numera uppe på kylskåpet:)
  2. Kanske en dum fråga men om jag ska köpa Avanza Zero eller Länsförsäkringar Global Index (jag sätter av varje månad till ett “barnkonto” så det är otroligt långsiktigt) kan jag ha innehavet utan att Avanza/Länsförsäkringar som bank?
  3. Om jag sätter av 1000:- i månaden till detta, är det bättre att tex avsätta till ett sparkonto för att t ex var 6:e månad utöka/köpa mer av Indexfonden? För att slippa coutageavgift varje månad menar jag :blush:
  4. Vilken indexfond är billigast? Har för mig att du tipsade om Länsförsäkringar Global Index

SVAR: 

  1. Vad roligt! Låter som en bra plats!
  2. Vi rekommenderar Länsförsäkringar Global Indexnära. Den kostar lite mer, men riskspridningen blir bättre. Dels är det större risk att Sveriges ekonomi går käpprätt åt skogen än att hela världsekonomin gör det samtidigt och dels är det så att om Sveriges ekonomi går åt helvete riskerar du att bli av med jobbet, att din bostad tappar i värde, etc så du är redan ganska exponerad mot svensk ekonomi. Detta sagt älskar vi gratis och Avanza Zero är absolut inget dåligt val. Vill du vara patriot och stoppa iaf en del av dina pengar tycker jag att du ska göra det.
  3. Courtage finns för det mesta bara för aktier. De allra flesta fonder – inklusive dem du är inne på – kostar ingenting att handla. Så kör in pengarna varje månad.
  4. Kolla in vår fondguide. Där kan du se vilken som är den billigaste globala indexfonden.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.