Ska man ha återbetalningsskydd?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag har ett statligt tjänstepensionsavtal. fick hem ett brev om att det var ett nytt avtal som INTE är med återbetalningsskydd. Jag kunde dock välja till det men då blir min pension lägre står det.

Bör man ha återbetalningskydd anser ni?

SVAR: Återbetalningsskydd innebär att dina anhöriga kan ärva de pensionspengar du har hunnit spara ihop. Nackdelen är som du nämner att du får lägre pension själv. Eftersom en bild säger mer så har vi lånat bilden ovan från Collectum.

Räcker det med återbetalningsskydd?

Om man är hyggligt ung har man inte hunnit spara ihop så mycket pension och då blir det inte heller så mycket pengar till familjen om man skulle gå bort. Så om man nu har någon som man verkligen behöver skydda och själv inte är så gammal behöver man antagligen även ha en livförsäkring. Den fungerar så att man betalar en försäkringspremie och sedan betalar försäkringsbolaget ut ett större belopp till efterlevande om man dör.

En del, tex privatanställda tjänstemän, kan teckna en livförsäkring tillsammans med tjänstepensionen, men så är det inte om man är statligt anställd. Om du behöver en livförsäkring får du köpa den privat av ett försäkringsbolag.

Vi kan inte heller låta bli att påpeka att det är sådana här frågor som anställda hos arbetsgivare som har köpt vår pensionsportal får hjälp med :)

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.