Småspararguidens experter avslöjar – så sparar vi själva

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Är lite nyfiken på uppläget för era egna privatsparanden. Vilka fonder återkommer i era fondportföljer och hur balanserar ni dessa? Tack för en bra sajt! Med vänlig hälsning, Joel

SVAR: Hej,

Bra fråga. Vi brukar ju säga att vi ger samma råd till andra som vi själva följer så här är det upp till bevis :). Även om du bara frågar om privatsparande så tycker vi att det är lika bra att ta med pensionen också. Den tycker vi nämligen inte att man ska glömma!

Patricks sparande ser ut som i diagrammet ovan:

  • Jag hade turen att råka köpa en bostadsrätt i Stockholm precis innan den stora uppgången. Därför ligger den stora delen av mitt sparande där. Jag måste dock erkänna att jag amorterat väl mycket. Nu ligger belåningsgraden på 15% och jag kan inte ta något nytt lån som entreprenör utan inkomst. :(
  • Under min karriär har jag samlat på mig diverse pensionssparande som jag petat in i respektive global indexfond med lägst avgift som jag kunde få tag på. Småspararguiden style!
  • Jag har en buffert på lönekontot på min storbank och när jag svor över att de inte ger mig någon ränta på pengarna satte jag in en liten slant på AK Spar.

Andreas sparande ser ut så här:

  • 6% Sparkonto utan ränta. Vi tar inte ut några panglöner på Småspararguiden så jag behöver lite att leva på och de pengarna vill jag ha säkert.
  • 6% Netlight-aktier. Jag jobbar där när jag inte jobbar på Småspararguiden och har fått chansen att köpa lite aktier. Den här aktien går inte att handla på någon börs alls och detta är framförallt ett aktiespel jag gör för att det är kul att investera i bolaget jag jobbar för.
  • 22% Länsförsäkringar Global Index. Det här kommer både från tjänstepension och privat sparande
  • 37% i Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index. De här pengarna borde jag lägga i Länsförsäkringar Gloabl Index om jag skulle följa våra allmänna råd. Anledningen till att jag inte gör det är dels att jag kan tänka mig att chansa lite mer och dels att jag har en personlig politisk idé om att det är bra att vara investerad i tillväxtmarknader för att stödja deras ekonomi. Inget av detta vill jag dock pracka på andra vilket är anledningen att det inte är våra allmänna råd.
  • 4% i ett HSB-sparande som jag har för att skaffa mig poäng där för att i framtiden kunna hyra/köpa lägenhet. Tyvärr har HSB ingått en ohelig allians med Swedbank så det enda valet av aktiefond är en alldeles för dyr fond. Det svider lite, men än så länge står jag ut.
  • 6% i AP7 Såfa. Det här är pengarna i premiepensionen (orange kuvertet). Här följer jag våra allmänna råd rakt av!
  • 19% i min lägenhet. Då har jag räknat på priset som vi köpte den för i november 2015 så det kan vara lite mer eller lite mindre.

Den som vill utmana oss kan klicka runt i vår sparguide och vår fondguide och se hur mycket vi lever som vi lär :)


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.