Snart pensionär – hur ska jag placera mina pengar?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag har ett sparkapital på ett vanligt bankkonto och skulle gärna  vilja placera en del av det i aktie-och/eller räntefonder. Jag går mycket snart i pension, och kommer inte att kunna spara mer men kommer heller inte att behöva röra kapitalet under de närmsta fem åren (eller tio för en del av pengarna) . Jag vill inte ta stora risker, och jag är okunnig om t.ex. skillnaden mellan långa och korta aktiefonder. Jag vill heller inte ägna mycket tid åt läsa in mig på området.  Ska jag kanske använda en del av pengarna till att månadsspara i fonder i stället för att köpa andelar för en klumpsumma? Är räntefonder något att tänka på i dagsläget?  Jag har ingen aning om hur jag ska tänka överhuvudtaget, utom att jag förstås ska sprida pengarna på olika fonder. Mycket tacksam för råd.

SVAR: Aktier och aktiefonder funkar som så att de kan gå upp eller ned ganska mycket på något års sikt. Över tid går de dock upp mer än de går ned. På riktigt lång sikt menar vi att aktier tom är säkrare än räntefonder eller sparkonto.

De pengar du inte behöver röra på 10 år tycker vi därför att du ska ha i aktiefonder.

De pengarna du ska ha om 5-10 år är inte riktigt lika självklart. Inte lätt att ge ett enkelt råd här, men om vi ska gå på känn så tycker vi fortfarande att det är ganska försiktigt om du stoppar in hälften av de pengarna i aktiefonder.

För de pengarna – förslagsvis alltså lite mer än hälften – som du ska ha i aktiefonder bör du skaffa något som kallas ISK (Investeringssparkonto). Vilken fond du ska hittar du i vår superenkla Fondguide. Du behöver bara berätta vilken bank du har och om du vill betala extra för hållbarhet så berättar vi vilken fond vi tycker är bäst hos din bank. Kan du tänka dig att skaffa en ny bank väljer du “Bästa fonden oavsett bank”.

Du behöver inte hålla på att välja en massa olika fonder. Fondguiden kommer att föreslå dig en global aktiefond med många olika aktier och då får du rätt bra riskspridning ändå.

Räntefonder tycker vi inte att det finns någon poäng med alls just nu. Väljer du en säker räntefond kommer du förlora pengar eftersom vi har minusräntor och fonden har avgifter. Behåll hellre de pengarna på ditt bankkonto.

Vill du verkligen anstränga dig går det att få lite ränta hos olika nischbanker, men det blir knappast mer än 1% om du tar en bank med statlig insättningsgaranti – och det bör du göra. Upp till dig om du tycker att det är värt besväret. Själv har jag inte så mycket pengar att jag tycker att det är värt det :)

Hoppas att det var begripligt och lycka till!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.