Spara på kort och lång sikt

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Vi är ett gift par som äntligen är på gång att ta tag i vår privatekonomi. Vi har inga barn, inga lån, inga närliggande planer på detta heller.

Vi har idag 0-räntekonton hos Nordea respektive Swedbank. Vi börjar så sakteliga jobba ihop ett kapital (ca 170 000 totalt).

Vår tanke är att behålla våra konton till lön, fakturor och bankkort. Sedan öppna ett ISK-konto för långsiktigt sparande och ett sparkonto med ränta för kortsiktigt sparande, som vi båda sätter över pengar till från våra separata konton.

Vi undrar om detta låter som en bra plan? Finns det några nackdelar med att ha kontona på två olika ställen? Avidas sparkonto har bättre ränta, men är det ändå bättre att samla allt hos Avanza?

Vi undrar också varför ni skriver “om du kan tänka dig att byta bank” om man vill öppna ett sparkonto någon annanstans. Måste man byta helt till den banken eller funkar det att behålla även sina gamla för enkelhetens skull så som vi beskriver ovan?

Stort tack på förhand, ni hjälper oss våga ta detta nya steg in i vuxenvärlden 😉

SVAR: Vi tycker att det låter som en utmärkt plan!

Har ni gjort vår sparguide eller har ni bara kommit fram till samma sak som vi på egen hand? Vi rekommenderar just sparkonto när man sparar kortsiktigt till en specifik sak och en ISK med aktiefonder när man sparar mer långsiktigt utan att veta exakt vad man ska ha pengarna till.

Den enda nackdelen med att ha konton på två olika banker är att man måste logga in på två olika ställen så om man står ut med det är det bara att köra. Vi har helt enkelt varit lite otydliga i fondguiden så tack för er feedback Vi ser till att ändra det.

När det gäller sparandet har ni redan skrapat ihop en del vuxenpoäng så ni kan gott strunta i eller vänta ett tag till med barn och bolån. Ha ett fortsatt trevligt vuxenliv!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.