Spara till tidigare pension

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag har en plan och behöver ert råd. Jag har granskat mina ISK-sparanden och ser att avgifterna är höga (Swedbank och Folksam, +1,25 %).

Jag har tänk att ta pengarna från dessa (ca 50000) och starta ett nytt fondspar i Avanza Auto (ISK) där jag lägger in ett månadssparande på min. 3000 kr/mån.

Jag säljer mitt hus om ca 10 år och får minst 2 Msek netto i vinst som jag adderar detta sparande. På detta sätt så räknar jag med att kunna få ca 200 000 i avkastning per år så att jag kan sluta jobba tidigare än vid 65-67 års ålder utan att behöva tära på pensionspengarna redan då (ca 60-62 års ålder .Jag är 50 år idag.

Är Avanza auto en bra sparform för mig eller skulle ni rekommendera något annat. Jag har inte ambition att jobba aktivt, jag vill ha hjälp med de val som ska göras löpande.

SVAR: Det låter på det stora hela som en bra plan! Hoppas att du får till det och att du har några riktigt roliga planer för pensionärslivet.

Att skaffa ISK på Avanza låter jättebra och de fonder du har nu ska du definitivt göra dig av med. Avanza Auto är förvisso helt automatisk, men den är också helt onödig så den tycker vi inte att du ska ha.

Välj istället den billigaste globala aktiefonden du kan hitta. Det hjälper vi till med i vår Fondguide, men vi kan avslöja direkt att det är Länsförsäkringar Global Indexnära.

På så lång spartid som 10 år rekommenderar vi alltid en fond med 100% aktier. Det som möjligtvis kan vara en fråga för dig att fundera på är om du ska flytta en del pengar till sparkonto om några år som ett sätt att minska risken. Det brukar man ofta rekommendera när det närmar sig att man ska använda pengarna.

I ditt fall kan vi dock konstatera att du har mer pengar i huset än vad du kommer att hinna spara ihop och att det därför framförallt är värdeutvecklingen på det som kommer att avgöra när du kan gå i pension. Det övriga sparandet blir ett bra tillskott, men kommer att stå för en betydligt mindre del om vi inte får en galet positiv börsutveckling de kommande åren. Bostadsmarknaden kan svänga rejält och väljer du en global aktiefond är det inte säkert att huspriser och fondvärde rasar samtidigt.

Givet att du kommer att ha ett högrisksparande ändå och det finns viss riskspridningseffekt av att kombinera hus i Sverige med globala aktier tycker jag i det här fallet att du lika gärna kan sitta kvar med en ren aktiefond tills du säljer huset. Eller åtminstone tills du är mycket nära att sälja huset och har en konkret plan för när du ska gå i pension.

Det betyder alltså att du inte behöver göra någonting löpande förrän det verkligen är dags. Däremot får du leva med en hyggligt stor osäkerhet kring när du har tillräckligt mycket pengar tills det att du har sålt huset.

Vi håller tummarna för att börsen och huspriserna går upp och så får du gärna höra av dig om 10 år ifall du behöver hjälp att räkna då.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.