Vad ska en pensionär göra med 1 mkr?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Jag är 65 och nybliven pensionär efter att ha sålt mitt företag. Har tillräckligt bra pension till 70, därefter sämre och utan guldkant. Min man är 8 år äldre och med betydligt sämre pension. Försäljningen av företaget har gett mig ca 1 milj kr, som nu finns på ett vanligt sparkonto, vilket ju inte ger mig någon ränta alls. Vad ska jag göra med de pengarna ? Har i princip inga andra besparingar, men är hälftenägare till ett fritidshus. Slutligen: är inte intresserad av en lösning som kräver att jag måste följa med aktiekurser var och varannan dag. Tack på förhand för era synpunkter.

Jag börjar där du slutar – lösningar som kräver att man kollar aktiekurser varje dag är direkt olämpliga för alla som inte tycker att det är jättekul att spela på aktier. Så det kommer vi verkligen inte att rekommendera.

Vi rekommenderar att du har en del av pengarna på ett vanligt sparkonto och en del i en global aktiefond.

Det svåra är att bestämma hur mycket du ska ha på varje ställe. På sparkontot kommer du inte att få någon avkastning att tala om, men pengarna är å andra sidan säkra. Aktiemarknaden svänger det mer om och du kan förlora mycket pengar på kort sikt, men i genomsnitt går den bättre och på riktigt lång sikt (20-30 år) är aktier inte mer riskabelt än räntor.

Om du vill börja använda pengarna om fem år när din pension sjunker skulle jag säga att hälften på ett sparkonto och hälften i en global aktiefond skulle vara ett bra val för en tämligen försiktig person. Då kan du tänka att du ska använda det du har på sparkontot 70 och 75 år och den halva du har i aktier därefter. Poängen med det sättet att tänka är att du kan låta aktiepengarna vara i åtminstone 10 år och på så lång tidshorisont rekommenderar vi aktiefonder till nästan alla.

Är du beredd att ta lite större risk och ge dig själv chansen till större avkastning kan du välja att ha mer än hälften i aktiefonder. Själv skulle jag antagligen valt att ha alltihop i aktiefonder och jag är i allmänhet en försiktig general.

När du väl bestämt dig för hur stor del du ska ha på varje ställe kan du använda vår Fondguide för att hitta den billigaste globala indexfonden på din bank. Den är gratis, superenkel och du behöver inte svara på en massa jobbiga frågor.

Om du vill få några tiondels procents ränta på sparkontot finns några tips här, men det finns inga stora pengar att tjäna.  


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.