Vad ska jag välja i ITP1?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hejsan Jag har frågat en fråga förut angående min pension men nu har jag fått ett brev från collectum via mitt jobb där jag ska välja mitt ITP1-val. Jag är 25 år jobbar som hudterapeut sambo och bor numera i hus. De bolag jag kan välja mellan är: Alecta, AMF, Folksam och Skandia. Vad bör jag välja?

P.S. David Sjöberg är en mycket klok person som har varit med och gjort denna sida! D.S.

SVAR: Tack för bra fråga. Det är många som har ITP1 och vi rekommenderar samma sak till alla*.

  • 50% traditionell försäkring i Alecta Optimal: I ITP1 måste man välja minst 50% i traditionell försäkring. Vi rekommenderar alla att välja just 50% (och inte mer) och där välja Alecta. I Alectas traditionella försäkring kan man dessutom välja mellan olika andelar aktier. Där rekommenderar vi att man väljer 60% aktier vilket är den högsta andelen man kan välja och det man får om man inte aktivt väljer något annat.
  • 50% fondförsäkring i SPP Ett Val ITP: De övriga 50% rekommenderar vi att man placerar i fondförsäkring i fondbolaget SPP. De bolag du räknade upp var för traditionell försäkring, men för den del där man kan välja fondförsäkring ser utbudet annorlunda ut. Där rekommenderar vi att välja fonden SPP Ett Val ITP. Den hamnar du dessutom i automatiskt om du väljer SPP vilket gör det hela lite mindre krångligt. 

Om du har vår pensionsportal via din arbetsgivare hjälper vi dig att fylla i rätt blanketter, ger vägledning om vad du ska välja ifall du tycker att hållbarhet är värt att betala för och hjälper dig även välja rätt kring de efterlevandeskydd som är kopplade till tjänstepensionen. Tipsa gärna din arbetsgivare om oss eller berätta för oss vilken arbetsgivare du har så hör vi av oss till dem. 

Förövrigt instämmer jag fullständigt i din beskrivning av David Sjöberg. Han hälsar och tackar för komplimangen!

* Det enda undantaget är om du är över 60 år och har ITP1, men detta är sällsynt då huvudregeln är att man har ITP2 om man är född 1978 eller tidigare.

2017-01-02: Svaret uppdaterades
2018-10-10: Det här svaret har blivit lite inaktuellt. Se gärna vår artikel om det nya ITP-avtalet.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.