Vad ska man göra med 3 miljoner?

Småspararjouren

FRÅGA: Jag får 3 miljoner kr tillgängliga och vill ha råd hur jag ska placera beloppet. Jag är kund hos Handelsbanken.

SVAR: Grattis! Att fundera över vad du ska göra med 3 mkr låter som ett trevligt problem.

Hur du ska placera dem beror på vad du ska ha dem till och framförallt när du tror att du behöver dem. Det enklaste är att använda vår Sparguide. Där ställer vi några enkla frågor och guidar dig rätt efter det.

Generellt kan vi säga att om det är riktigt långsiktigt sparande är det bästa oftast att välja den billigaste globala aktiefonden du kan hitta. Det kan du göra i vår Fondguiden. Du kommer att få en varning om att Handelsbanken har onödigt dyra fonder och i ditt fall kan det bli ganska mycket pengar. Om du skulle välja att spara hela beloppet i aktiefonder så sparar du 6000 kr per år på att välja Avanza eller Nordnet istället.

Är det mer kortsiktigt sparande kan det vara riskfyllt att ha allt i aktier och då kan det vara bra att ha åtminstone en del på ett vanligt sparkonto. Om du har ett bostadslån kan det ibland också vara ett säkert och bra sparande att amortera av på det.

Pensionsräddaren

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.