Vågar jag lita på Lendify?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Hejsan,

Ganska nyligen har jag upptäckt P2P lending (Lendify) och undrar om det är bättre att investera i globala indexfonder eller att binda pengar i långa lån (3-5år).

Min tidshorisont är minst 3-5 år, fast ingen brådska att ta ut dem. Det här är pengar som jag inte kommer att ha stort behov under den närmaste framtiden och jag kan därför hålla ut längre.

SVAR: Hej,

I finansbranschen brukar vi prata om att man får betalt för att ta risk. Det går att diskutera en hel del vad som menas med risk – särskilt på riktigt lång sikt – men i stort sett funkar det så att om man investerar i någonting där det är väldigt säkert att man inte förlorar några pengar kan man inte heller förvänta sig någon avkastning att tala om.

Det vanligaste sättet att ta risk och få avkastning är genom att köpa aktier eller aktiefonder. Att låna ut pengar till företag eller privatpersoner där det är osäkert om de kommer att betala tillbaka är ett annat sätt.

Vi brukar rekommendera varianten med aktiefonder. Huvudargumentet för det är att det är lättare att veta vad man får. Vi tycker inte riktigt att det finns någon bra motsvarighet till indexfonder i utlåningsvärlden utan man är mer beroende av att välja rätt lösning. Det är också lätt att inbilla sig att det är säkert för att det nio av tio år tickar på säkert uppåt, men får man en riktig kris kan man förlora väldigt mycket pengar.

När det gäller Lendify specifikt får jag erkänna att vi inte har så bra koll på dem. I bästa fall sparar man en del pengar genom att skära bort mellanhänderna (bankerna), men det är knappast någon magi som gör det mycket bättre än en räntefond som tar mycket risk. Affärsmodellen med peer-to-peer- och peer-to-business-lending är relativt ny och behöver mogna lite till. I värsta fall håller inte modellen och du riskerar att förlora alla pengar – särskilt ifall vi får en kris likt 90-talskrisen med fall i bostadspriser, högre räntor och många som inte kan betala sina lån. Med skandalen med Trustbuddy färskt i minnet väljer vi att avråda från Lendify ett tag till.

Och om du behöver hjälp att hitta rätt globala indexfond är det självklart fondguiden som gäller. 

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.