Vardagshjälte räddar äldre granne från Swedbank

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej, min granne har bett mig om hjälp. Han har sparat i Swedbank/Sparbankerna i en kapitalförsäkring/kapitalspar med följande fyra fonder: Robur Kapitalinvest, Robur Småbolagsfond Europa, Robur Småbolagsfond Sverige och Robur Technology. Han satte in 137.000 någon ggn på 1960-talet och värdet är nu 99.000. Inte så bra utveckling…frågan är nu vilket råd jag kan ge honom. Fonderna ser ut att ha hög risk och hög avgift. Grannen är 83 år. Vilket råd kan ni ge honom? Ska han ha kvar kapitalförsäkringen? Byta fonder? Annat? (Kommentar: på värdebeskedet grannen fick nyligen står det att totalt inbetalda premier är 137.000. Jag antog att det betyder att han har satt in den summan? Han har inte så bra koll själv, kan inte hantera datorer och hör illa…så han blir lätt lurad)

SVAR: Ajdå. Det låter ju inte som att han har hamnat i en toppenlösning. Han lär dessutom ha haft något ännu sämre tidigare för om han hade haft aktiefonder sedan 1960-talet skulle pengarna ha mångdubblats. Även om det var dyra aktiefonder.

Vi kan säga direkt att vi aldrig skulle ha rekommenderat honom vare sig att skaffa  kapitalförsäkringen eller de nämnda fonderna. De har alla en årlig avgift på 1,25% vilket är sex gånger så mycket som Swedbanks billiga globalfond Swedbank Robur Access Global och tolv gånger så mycket som den billigaste fonden på marknaden – Avanza Global.

Kapitalförsäkringar fyllde en funktion förr i tiden men har nu i princip helt och hållet ersatts av kontoformen ISK. En vanlig och betydande skillnad är att många bolag tar ut särskilda avgifter för kapitalförsäkringarna och Swedbank är bland de värsta. Din granne betalar sannolikt 120 kr + 0,75%, dvs totalt c:a 900 kr per år helt i onödan. Vårt allmänna råd är att undvika kapitalförsäkringar hos storbankerna. Är sparandet redan påbörjat råder vi generellt till att avsluta sparandet och starta upp ett ISK istället.

Idag har din granne pengarna i aktiefonder. Det är bra för långsiktigt sparande, men det är inte självklart att man är långsiktig om man är 83. Om han tänker sig att dessa pengar är till för arvingar eller som något att ta av om han blir riktigt gammal så ligger de bra i aktiefonder. Om han tänker sig att göra något kul för dem är det bättre att ha dem på ett sparkonto. Är det någonstans däremellan kan man också tänka sig att han delar upp pengarna och har en del i aktiefonder, men inte allt.

När det gäller aktiefonder rekommenderar vi som sagt att byta till en ISK. Om grannen vill vara kvar på Swedbank rekommenderar vi fonden Swedbank Robur Access Global om han vill vara kvar på Swedbank. För din granne är det nog inte värt besväret att byta bank, men om någon annan läser detta så vill vi ändå tipsa om vår Fondguide där man kan hitta den bästa fonden hos respektive bank.

När det gäller sparkonto duger antagligen ett sparkonto på Swedbank. Det kan finnas några kronor att spara på att skaffa ett sparkonto med någon liten ränta, men det är knappast värt besväret för någon i din grannes situation.

Tyvärr kanske inte jättelätta råd att implementera för någon i din grannes situation, men vi hoppas ändå att du kan hjälpa honom. Det behövs fler som du som hjälper folk som har blivit kassakor för bankerna.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.