Vilken robotrådgivare är bäst?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej och tack för allt ni gör för oss småsparare! Har sett att en hel del svenska motsvarigheter till amerikanska robotrådgivare som Wealthfront och Betterment har dykt upp under senaste tiden. Lysa, Primepilot och Nordnets Robosave är några av de jag hört talas om. Vad är er syn på de svenska robotrådgivarna? Spontant tycker jag att Lysa verkar vara den bästa, dels på grund av avgiften (0.24 % för förvaltningen samt ca 0,15 % för de underliggande ETF:ernas förvaltningsavgifter), dels för att de använder många av Vanguards ETF:er som ofta rekommenderas av de inbitna småspararna i USA. Även Wealthfront och Betterment använder sig av Vanguards ETF:er. Jag är medveten om att man själv i princip kan åstadkomma samma aktieexponering billigare genom att köpa Länsförsäkringars globala indexfond men tycker ändå att robotrådgivarna kan vara ett vettigt alternativ för många. Genom robotrådgivarna får man även ränteexponeringar (Nordnets robosave har också en råvaru-ETF med i sitt förslag) och de sköter också automatiskt om ombalansering om ens allokering mot aktier och räntor ändras. För många kan det vara psykologiskt jobbigt att sitta med 100% aktiefonder vid stora börsfall och då tycker jag att robotrådgivarna, som erbjuder ränteexponering och ombalansering, kan fylla en funktion. En smidig “set it and forget it”-lösning som visserligen kostar en extra slant jämfört med att göra det själv.

En prisvärd robotrådgivare är något jag skulle kunna tänka mig att rekommendera mina mindre intresserade familjemedlemmar, vänner och kollegor.

Vore kul att höra era smarta tankar och synpunkter om robotrådgivare i allmänhet och de svenska alternativen i synnerhet!   

SVAR: Vi har tidigare skrivit kritiskt om både Nordnets Robosave och Avanza Auto. Anledningen till det är att vi tycker att robotrådgivning är en helt onödig produkt för de allra flesta och att Nordnet och Avanza har en svansföring i marknadsföringen som är helt omotiverad.

Det vettigaste argumentet för robotrådgivning är det du tar upp. De sköter ombalanseringen åt dig så att du hela tiden har en lagom andel aktier och räntor. Som vi skrev i Avanza Auto-inlägget menar vi dock att behovet av ombalansering är ytterst begränsat.

För det första ska de flesta ha ett långsiktigt sparande med 100% aktier och ett/flera kortsiktigt sparande på ett sparkonto snarare än ett blandsparande och då finns inget behov av ombalansering. För det andra är det även för dem som ska ha ett medellångt sparande med lite av varje så svårt att avgöra vad som är en lagom andel aktier att 10% hit eller dit är inom felmarginalen. Och då blir ombalanseringen också onödig.

För den som är osäker på fördelningen aktier och sparkonto rekommenderar vi som vanligt vår Sparguide.

Ska man nödvändigtvis ha ett robotsparande skulle vi i dagsläget rekommendera Lysa. Vi har pratat en del med dem, har bilden av att de är vetenskapliga och seriösa och de har framförallt priser som är så låga att det bara blir marginellt dyrare än kombinationen sparkonto + billig global aktiefond.

 

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.