Kapitalförsäkring

Ordlista


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


En kapitalförsäkring är ett sätt att stoppa in sitt aktieinnehav i ett skal. Det här var något som bankerna hittade på för att kunderna skulle slippa reavinstskatt och banken skulle tjäna mer pengar. Kreativt och ändå ganska bra för kunden så långt. Sedan hittade staten på Investeringssparkonto (ISK) som är i princip samma sak vilket gjorde kapitalförsäkring i stort sett helt onödigt för privatpersoner.

Det kapitalförsäkring framförallt är bra för numera är för företag som inte får använda ISK. För privatpersoner finns också några mycket specifika undantag då det kan vara bra – tex om du sparar till ett barn och dels inte vill att barnet ska få pengarna direkt när hen fyller 18 år och dels vill säkerställa att barnet får pengarna om du avlider (och inte kan fixa detta genom ett testamente). Eller om du bor utomlands. 99 gånger av 100 som en rådgivare föreslår en kapitalförsäkring är det dock onödigt.

Så om du funderar på att skaffa en kapitalförsäkring – skaffa ett Investeringssparkonto istället.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är teknisk fysiker, tidigare risk- och hedgefondanalytiker, grävande finansgranskare och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.