Pensionsskolan del 6 – Löneväxling

Pensionsskolan


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Löneväxling innebär att du ber din arbetsgivare sänka din lön för att istället ge dig mer pengar i tjänstepension. Ett sätt att flytta sparande från den gröna toppen i pensionspyramiden till den blåa mittendelen. Alla arbetsplatser erbjuder inte det här upplägget och det gäller att vara insatt eftersom det också finns situationer där löneväxling drabbar din ekonomi negativt.

Varför lönar det sig?

Det finns tre anledningar till att det kan löna sig att löneväxla:

  1. Lägre marginalskatt. Den viktigaste anledningen till att det lönar sig för många höginkomsttagare att löneväxla är att man sannolikt kommer att ha lägre inkomst som pensionär. Eftersom vi har högre procentuell skatt för höginkomsttagare kan det löna sig om man alltså skjuter på skatten till senare när man som pensionär kanske slipper betala värnskatt och statlig skatt.
  2. Lägre arbetsgivaravgift. Din arbetsgivare tjänar också på att du löneväxlar. Om du tar ut lön så betalar de arbetsgivaravgifter på c:a 31%, men om du istället sätter av pengarna till pension så behöver din arbetsgivare bara betala c:a 24%. De flesta arbetsgivare väljer att ge mellanskillnaden till den som löneväxlar och i så fall blir det istället du som får c:a 6%* mer.
  3. Lägre årlig skatt på de pengar du har sparat ihop. Oavsett om du har ditt sparande i en tjänstepension eller i ett Investeringssparkonto betalar du en liten skatt varje år baserad på hur mycket pengar du har. Den här skatten är mindre än hälften så stor för pensionssparande. För en ung person med lång sparhorisont kan detta få en stor betydelse.

Hur gör man?

För att komma igång med löneväxling behöver du prata med din arbetsgivare, förmodligen någon på löneavdelningen.

Jobbar du på en liten arbetsplats så är det inte helt säkert att de har rutiner för detta. Hör av er till oss om din arbetsgivare behöver hjälp med hur man gör eller tips på vilka företag som är bra att jobba med.

Saker att tänka på

Löneväxling är inte lätt. Det finns situationer där det lönar sig och det finns tillfällen där det är en direkt förlustaffär.

  1. Det första du bör göra är att se till att du alltid tjänar minst 51 242 kr/månad (2024) efter löneväxlingen. Annars får du mindre pengar till din inkomstpension och premiepension.
  2. Det andra du bör fundera över är om du verkligen behöver spara mer till pensionen än det du redan får. Om din arbetsgivare ger dig låg eller ingen tjänstepension eller om du tidigare i livet inte haft tjänstepension kan det vara bra anledningar. I pensionsskolan del 5 pratade vi mer om när det kan behövas.
  3. Om du får vanlig tjänstepension hos din arbetsgivare kan det vara bra att hålla koll på att din arbetsgivare räknar på din lön innan löneväxling när de räknar ut hur mycket de ska betala till den vanliga tjänstepensionen. Vi tror att det är få arbetsgivare som är snikna och försöker spara några kronor på detta, men rent administrativt är det lätt hänt så det kan vara bra att dubbelkolla detta.
  4. Kolla med din arbetsgivare vem som får den minskade arbetsgivaravgiften. Din arbetsgivare betalar ju lägre arbetsgivaravgift på de löneväxlade pengarna än på din vanliga lön. Det vanliga är att mellanskillnaden går till de anställda.
  5. Det bästa är om de löneväxlade pengarna skickas till din befintliga tjänstepension. Därför är det bra att du gått igenom det sparandet först. Vi berättar mer om tjänstepension i del 4 av pensionsskolan.

Varning för fristående rådgivare!

På vissa arbetsplatser kan det vara så att en fristående rådgivare är inblandad. Vare sig om jobbet har kollektivavtal eller inte så är det vanligt att dessa säljare uppmuntrar till löneväxling in till de dyraste fonderna som de tjänar mest pengar själva på. Om du är drabbad rekommenderar vi att du kräver redovisning av alla avgifter. Kontakta oss om du känner dig osäker eller om din arbetsgivare behöver hjälp att hitta rådgivare som är oberoende.

* Så mycket mer får du i procent: (100+31,42)/(100+24,26)-100=5,76


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Småspararguiden

Det här inlägget har flera av oss skrivit tillsammans. Läs gärna mer om vilka vi är under rubriken "Om oss" och "Vilka är vi".