Är gröna företag nästa bubbla?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Jag tycker att det känns som om det på senare tid har exploderat med företag och personer som pratar om gröna fonder och gröna företag alltså företag/fonder som investerar hållbart. Jag förstår att detta är framtiden men finns det en risk för att detta kan bli en ny bubbla? Vore spännande att höra era åsikter om detta. /Fredrik

SVAR: 

Vad kännetecknar en bubbla?

En typisk definition av bubblor är att priset på en tillgång inte speglar det faktiska underliggande värdet. Det kan ske på många olika marknader och typiska exempel vi sett i historien är tulpaner på 1600-talet, IT-bolag runt millennieskiftet och amerikanska huspriser år 2008. Det finns olika försök att beskriva faserna i en bubblas liv och jag skulle väl sammanfatta dem med följande:

  1. En ny trend sätts
  2. Priserna ökar när folk flockas för att köpa
  3. Eufori uppstår när folk köper utan att fundera på underliggande värdet
  4. Proffs börjar identifiera bubblan och tar motsatt position genom att blanka
  5. Panik och kraftigt prisfall

När det gäller aktier skulle jag också påstå att det är först efteråt man vet att det är en bubbla. Handeln med aktier på större börser domineras av proffs. Hade det varit lätt att förutse hade proffsen redan gjort det – och då hade bubblan redan spruckit. 

Hur långt har gröna företag kommit i bubblans liv?

Att hållbarhet är en trend råder det ingen tvekan om. Innan pandemin var det i många sammanhang det viktigaste fokusområdet. Steg 1, check. Att efterfrågan, intresset och priserna ökat är också ett faktum. Steg 2, check. Frågan är om priserna har ökat för att de underliggande värdena har blivit högre eller om det bara beror på en eufori.

Är det en bubbla?

Den här analysen är inte helt lätt och inget jag skulle våga mig på på egen hand. Istället vänder jag mig till finansbolaget MSCI:s analysavdelning, som publicerat en hel del data på området i en artikel med den avslöjande titeln “Is ESG Investing a Price Bubble? Probably Not.”. Deras slutsats är just att de ökande priserna beror på att företagen tjänat mer pengar och gett högre utdelningar. Bolagens P/E-tal, priset för bolagens vinster, skiljer sig inte avsevärt åt mellan bolagen som ingår i det globala hållbarhetsindexet jämfört med det vanliga globala indexet. Jag är benägen att hålla med, förmodligen är det ingen bubbla. Än…

Mer läsning och lyssning för den som vill förkovra sig
MSCI: https://www.msci.com/www/blog-posts/is-esg-investing-a-price-bubble/02231869256
Plånboken: https://sverigesradio.se/artikel/frida-bratt-varnar-for-gron-bubbla
Ekonomiekot extra: https://sverigesradio.se/avsnitt/1638697


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.