Akta dig för “fristående” rådgivare

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Tycker du att det låter bra att din rådgivare är fristående? Se upp! Enda anledningen att kalla sig fristående är att man inte får kalla sig oberoende.

Om du går till en försäljare av mobiltelefoner som säljer både Samsung och iPhone är det inte självklart vilket märke hen tjänar mest på att sälja. Däremot förstår de flesta att hen tjänar mer på att du köper en dyr telefon än en billig. Om butiken inte ägs av vare sig Samsung eller Apple och det här hade varit finansbranschen hade säljaren kallat sig för fristående telefonrådgivare.

Nu är det ingen säljare av mobiltelefoner som kallar sig det. Folk skulle nämligen förstå att de var säljare ändå och skratta åt den pompösa titeln. När det gäller sparande och pensioner har branschen däremot lyckas komplicera det hela så mycket att vanligt folk inte förstår hur det hänger ihop. Och då funkar det för säljare att kalla sig fristående rådgivare*.

Det enklaste vore om man inte fick kalla sig rådgivare över huvud taget när man är säljare. I väntan på politikerna styr upp konsumentskyddet gäller det att vara på sin vakt. Tyvärr kan vi inte garantera att alla som kallar sig oberoende verkligen är det, men de som kallar sig “fristående” är garanterat inte oberoende.

* De som kallar sig fristående försäkringsförmedlare är i någon mening fristående från banker eller försäkringsbolag, men de får för det mesta mer betalt om de säljer en dyrare produkt och i flera fall har de t.o.m. egna fonder som de säljer.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.