Avanza Auto: Helt Automatisk. Helt Onödig.

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Avanza satsar just nu stenhårt på att marknadsföra sin “robotrådgivare” Avanza Auto. Den marknadsförs som något nytt och revolutionerande, men är precis lika meningslös som andra fond-i-fonder.

Uppdatering 2021-11-03

Nu har Avanza sänkt avgiften på Avanza Auto. Avanza Auto 6 – den som bara är aktier – kostar nu 0,33% i årlig avgift (Morningsstars data). För att vara en banks robotförvaltning är det fantastiskt billigt och Avanza Auto är en bättre sparprodukt än de allra flesta fonder som finns på marknaden. Väljer du Avanza Auto gör du därför ett bra val och så klart bra av Avanza.

Däremot har vi inte ändrat oss i att hela Auto-funktionen är tämligen meningslös och vi rekommenderar fortfarande en kombination av Länsförsäkringar Global Index och sparkonto.

Från aktier till fonder – verklig automatisering

Att köpa sina egna aktier själv uppfattas av många som jobbigt. Därför kom någon på den revolutionerande idén att göra det enklare att investera i aktier genom att skapa en fond. Det betyder att någon annan bestämmer vilka aktier som ska köpas, hanterar utdelningar, viktar om portföljen när det behövs och annat som kan vara jobbigt.

Tyvärr tar finansbranschen ofta ut helt orimligt höga kostnader för fonder, men när priserna är någorlunda rimliga är fonder jättebra just för att de är automatiska. Man behöver inte göra någonting med sin fond.

Från fonder till fond-i-fond – onödigt krångel

Någon gång mellan den första fonden och Avanza Auto hittade någon smart marknadsförare med tveksam moral på konceptet fond-i-fond. I slutändan blir det samma sak som en vanlig fond – du äger en massa olika aktier utan att behöva göra något jobb själv. Skillnaden är att istället för att en person/dator väljer ut aktierna så väljer en person/dator ut andra personer/datorer som får välja ut aktierna.

Det blir krångligare och låter mer avancerat, men det finns absolut ingenting i modern portföljteori som säger att det skulle bli bättre. Däremot är finansbranschen fantastiskt duktiga till att använda det extra krånglet som motivering för att ta ut mycket högre avgifter. Fond-i-fond är därför en bra uppfinning ekonomiskt för banker och försäkringsförmedlare, men dåligt för kunden.

Från fond-i-fond till robotrådgivning – ny marknadsföring, samma skit

Ett naturligt nästa steg i evolutionen är konceptet fond-i-fond-i-fond som vi på Småspararguiden faktiskt redan har lanserat. Eftersom vi är oberoende rådgivare som ger de råd som faktiskt är bäst för konsumenterna var detta dock bara ett aprilskämt.

Avanza Auto är tack och lov inte en fond-i-fond-i-fond utan bara en helt vanlig fond-i-fond. Precis som alla andra banker och större försäkringsförmedlare kan inte Avanza motstå frestelsen att erbjuda en snyggt paketerad produkt som de tjänar mer pengar på till alla kunder som har svårt att välja bland tusentals fonder.

Avanza är den bästa svenska banken för fondplaceringar för att de är billigast och håller på med minst galenskap. Avanza Auto är mycket riktigt också bland de billigare fond-i-fonderna i konkurrens med Nordnets RoboSave och Lysas robotrådgivare där den sistnämnda är den billigaste vi känner till. Jämfört med den svenska fondmarknaden i stort är det till och med en billig och bra produkt, men den svulstiga marknadsföringen gör ändå att vi inte kan låta bli att ta fram sågen.

Avanza Auto är – ur kundens perspektiv – varken mer eller mindre automatisk än någon annan fond eller fond-i-fond och det enda som är det minsta revolutionerande med den är marknadsföringen.

Om du inte är överdrivet intresserad av finansiell teori utan bara vill ha det bästa sparandet kan du sluta läsa här. 

Vad innebär det att Avanza Auto använder “modern portföljteori”?

Vad Avanza Auto egentligen gör har vi inte stenkoll på, men däremot kan vi modern portföljteori. Den säger att man för att få bästa möjliga riskjusterade avkastning ska ligga på något som heter effektiva fronten. Teoretiskt betyder det att man ska ha en andel av alla världens aktier viktade efter hur mycket företagen är värda (dvs man ska ha mer pengar i stora företag) och kombinera det med något som kallas riskfri ränta.

I praktiken är det svårt och dyrt att äga de allra flesta små aktier, men om man väljer en global indexfond – tex Länsförsäkringar Global Index – får man det mesta av den riskspridning det skulle ha gett att ha en del av alla världens aktier. Riskfri ränta finns förstås inte heller i verkligheten eftersom världen kan gå åt skogen på en massa sätt, men ett sparkonto med statlig insättningsgaranti är det bästa man kan åstadkomma.

Därför rekommenderar vi den kombinationen i vår Sparguide och rekommenderar den billigaste globala aktiefonden i vår Fondguide.

Vi vet inte exakt vad Avanza Auto gör, men istället för att ha en globalfond har de ett antal regionfonder. Det betyder att de själva kan optimera och vikta om lite mellan dessa fonder. Gissningsvis baserat på historiska korrelationer. Både jag och min Småspararguiden-kollega Patrick har ägnat oss åt liknande övningar under våra anställningar på hedgefonder. Det är inte särskilt svårt, inte ett dugg revolutionerande och är ganska oprecist eftersom de historiska korrelationerna inte säger så himla mycket om framtiden. Vi ser därför ingen poäng med detta jämfört med en enda globalfond.

Det enda Avanza Auto gör som vi kan se någon som helst poäng med är den automatiska ombalanseringen mellan räntor och aktier. För att det ska ha någon poäng för dig måste dock följande villkor vara uppfyllda

  1. Det sparande som passar dig ska varken vara allt i räntor eller allt i aktier.
  2. Du ska vara säker på att du vill ha precis den andel aktier som någon av Avanza Auto-varianterna har.

Vi menar att det är ganska få som uppfyller kriterie 1. Vi har tidigare skrivit att de flesta borde ha endera 100% aktier eller 100% i räntor.

Kriterie 2 tror vi i princip att ingen uppfyller. För att vara bergsäker på att du ska ha just 80% aktier och inte 75% eller 85% krävs för det första att du har djup insikt i hur glad/ledsen du skulle bli av olika ekonomiska utfall och för det andra att du är väl insatt i ekonomisk teori. Stämmer det sista är du fullt kapabel till att göra dina omviktningar själv och du behöver inte heller oss som berättar det för dig.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.