Besked: alla sparkonton måste ha insättningsgaranti

Blogg

I veckan kom Regeringen och Per Bolund med besked om att inlåningsföretag som erbjudit sparkonton med hög ränta utan insättningsgaranti måste skaffa banktillstånd. “Förslaget syftar till att stärka skyddet på inlåningsmarknaden så att sparare inte förlorar sina insättningar”, säger regeringen, och vi instämmer.

Insättningsgaranti betyder att staten lovar att du får tillbaka upp till 950 000 kr (finns förslag om att höja taket) ifall banken där du har ditt sparkonto går i konkurs. Idag finns det företag som erbjuder inlåning, men som inte omfattas av insättningsgarantin. Sätter du in pengarna hos dem och de går i konkurs riskerar du att bli av med varenda krona.

Vi på Småspararguiden tycker att ett sunt privatsparande byggs upp av en blandning av ett sparkonto med insättningsgaranti och en billig global aktiefond. När det gäller valet av sparkonto säger i princip alla experter att det viktiga är att se till att kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin så att man får tillbaka pengarna om banken går i konkurs. Räntan man kan räkna med i dag ligger på max 1%. Trots det finns det ett gäng inlåningsföretag som erbjuder räntor på upp till 6%. Då kan man räkna ut med baken att det inte finns någon insättningsgaranti. 

Som vi redogjorde för i vår bok Mer pengar för pengarna finns det flera historiska exempel på inlåningsföretag som skötts så pass dåligt att kundernas pengar gått förlorade. Konsumentskyddet har i det avseendet varit dåligt anser regeringen och föreslår därför att inlåningsföretagen måste ansöka om att bli bank och därmed följa hårdare regler. I praktiken innebär det att konsumenter inte längre behöver säkerställa att sparkontot man stoppar in pengarna på har insättningsgaranti. Nu måste alla ha det.

Förslaget föreslås träda i kraft från 1 januari 2021.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är teknisk fysiker, placeringsrådgivare, grävande finansgranskare och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.