Ekobrottsmyndigheten åtalar fyra i Allra-ligan

Blogg

Efter 18 månaders förundersökning åtalade Ekobrottsmyndighetens åklagare igår fyra av företrädarna i Allra-ligan. Rättegång väntas under 2019.

Efter våra avslöjanden av Allras affärer har Ekobrottsmyndigheten fokuserat på de transaktioner som skedde under 2012. Företrädare i Oak Capital mutade företrädare i Allra att göra dåliga affärer med sina kunders pengar för att sedan dela på vinsterna. Åklagaren har fokuserat på vinster på 170 Mkr som tillkom vid köpet av komplexa värdepapper. Enligt vår sammanställning har Allra med liknande metoder kommit över totalt 575 Mkr mellan 2012-2016. Ekobrottsmyndigheten verkar ta en sak i taget:

Det pågår fortfarande förundersökning avseende händelserna 2015-16. Dessa brottsmisstankar ingår inte i det åtal som nu väcks.

Namnen som nämns i samband med åtalet är VD Alexander Ernstberger, grundaren David Persson Rothman, direktör Olle Markusson och fondförvaltare Johan Bergsgård.

Två av företrädarna i Allra, Evran Mersin och Mattias Bengtsson, är fortfarande på flykt och omfattas inte av åtalet.

I en intervju i SvD gissar försvarsadvokaten att rättegången väntas under hösten 2019 medan åklagaren i en annan intervju tror på våren 2019.

Ekobrottsmyndighetens pressmeddelande finns att läsa här.

Pensionsräddaren

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i Teknisk fysik från KTH. Efter tre år som kvantitativ riskanalytiker och senare fyra år som hedgefondanalytiker ledde ett spirande samhällsengagemang till en anställning på Finansinspektionen. Steget från byråkrat till småspararrebell togs sedan genom satsningen på Småspararguiden. Patrick bor i bostadsrätt och tycker att det är mer spännande att amortera än att köpa aktier.