Falcon Funds-ligan döms till fängelse

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


I fredags kom domen mot företrädarna i Falcon Funds-härvan. Samtliga åtalade fick långa fängelsestraff för bedrägerier som är mycket lika Allras metoder. Här beskriver vi vad som hände i Falcon Funds och jämför med Allra. 

Bakgrund till Falcon Funds-härvan

Det statliga premiepensionssystemet har varit fyllt av skandaler de senaste åren. I januari i år friades Allraligan från åtal som enligt åklagaren (och oss) handlar om att företrädarna plockat 170 Mkr från spararna på olagligt sätt under 2012. Allras framfart i pensionssystemet pågick mellan 2012-2016. Parallellt gjordes liknande bedrägerier av en annan konstellation människor inom det som kallas Falcon Funds-härvan. Företrädarna köpte upp en lista med inloggningskoder för 20 000 sparare och deras 2,1 miljarder kronor. Sedan flyttade de dessa sparare till sina egna fonder och plockade ut pengar genom att göra medvetet dåliga affärer som de själva gynnades av. När Pensionsmyndigheten satte stopp för fusket fick de tidigt tillbaka hälften av spararnas pengar och fortsatte sedan jakten på den resterande miljard som saknades. I juni 2017 saknades fortfarande 800 Mkr och såvitt vi vet är det ungefär så mycket pengar som gömts undan någonstans. Härvan har tidigare beskrivits av TV4:s program Kalla Fakta för den som vill se mer.

Falcon Funds-ligan döms till fängelse

I fredags kom domen mot de fyra huvudfigurerna i Falcon Funds som innebar långa fängelsestraff. 

Ekobrottsmyndighetens åklagare Jerker Asplund sa vid sin slutplädering:

Aldrig tidigare i dokumenterad svensk rättshistoria har så få stulit så mycket av så många på så kort tid.

Jerker Asplund, Ekobrottsmyndigheten

Likheterna mellan Allra- och Falcon Funds-skandalerna

För oss som finansexperter är likheterna mellan de två fallen mycket stora:

  • Det handlar om det statliga premiepensionssystemet.
  • Allt börjar med aggressiv telefonförsäljning där sparare luras byta fond från det statliga alternativet till en dålig fond som kontrolleras av oseriösa aktörer.
  • Företrädarna har ingen bakgrund från den seriösa delen av finansbranschen utan är säljare och/eller mångsysslare.
  • När kunderna flyttats in till fonden man kontrollerar köper man för spararnas pengar dåliga och överprissatta värdepapper av en motpart som man själv kontrollerar eller är kompis med.
  • Bevisningen är mycket stark eftersom åklagaren har fått tag på datorer och telefoner med konversationer och interna dokument från de åtalade.
  • Huvudfigurerna i bolagen, Alexander Ernstberger i Allra och Emil Amir Ingmansson (namnbytte till Max Serwin) i Falcon Funds hade kontakt under 2012-2013 där de diskuterar de värdepapper som användes i Falcon Funds-skandalen.
Källa: förundersökningsmaterial

Skillnaderna mellan Allra- och Falcon Funds-skandalerna

Även om likheterna är flest så visade det sig att tingsrätten gjorde helt olika bedömningar i de två fallen.

  • Värdepappren som Allra köpte 2012 och som åtalet handlade om råkade ge positiv avkastning för spararna. Spararna blev alltså inte av med pengar men på grund av orimligt höga avgifter fick spararna en lägre avkastning än de annars skulle ha fått. Rent ekonomiskt är det samma sak som att förlora pengar men ändå ett typiskt känsloargument som försvaret ofta hänvisat till. I Falcon Funds-skandalen saknas fortfarande 800 Mkr.
  • I Falcon Funds-härvan flyttades spararna till de egna fonderna i sista steget på olagligt sätt genom att använda kundernas pinkoder utan deras vetskap. I Allras fall hade kunderna hamnat i fonderna genom systematisk telefonförsäljning.
  • Allraligan anlitade några av Sveriges dyraste advokater som stridit hårt. Enligt Ola Hellblom, frilansande journalist som bevakat båda rättegångarna, var stämningen på Falcon-rättegången helt annorlunda där försvaret verkade helt uppgivna från första början.
  • Allra hade en bättre polerad fasad med kändisar i sin styrelse och enligt samma journalists personporträtt av Ernstberger hade han lärt sig vikten av att röra sig i rätt kretsar och lära känna inflytelserika personer.

Vad händer härnäst?

Domen mot Allra har överklagats av åklagaren och Pensionsmyndigheten till hovrätten. Eftersom Allraligan är på fri fot lär det inte vara ett prioriterat ärende. Bedömare tror att det kan bli aktuellt i våren 2021.

Domen mot Falcon Funds kan överklagas. Eftersom företrädarna dömts till fängelsestraff kommer ärendet sannolikt prioriteras och hanteras inom veckor eller månader.

Båda fallen har av åklagarna delats upp i två delar. Allrafallet del ett handlade om affärer som gjordes under 2012. Del två kommer handla om affärerna som skedde 2014-2016. Falconfallet handlade om affärer som skedde 2012-2013. Andra delen kommer också handla om affärerna mellan 2014-2016.

Det sista är alltså inte sagt i något av fallen.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.