Länsförsäkringar påminner oss om att rådgivare är säljare

Blogg, Vi bedömer råden du fått


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Länsförsäkringars rådgivare ger kloka råd rörande risknivåer men kan inte låta bli att agera säljare enligt budord 1 när hen rekommenderar vår läsare Arvid att investera i LF:s Småbolagsfond; en fond med höga avgifter, 2 av 5 stjärnor från Morningstar och som presterat sämre än sitt jämförelseindex.

Vad ville du ha hjälp med och vad var bakgrunden?

Vi ska sälja bostad och förvara/investera pengarna 1 år innan nästa lägenhetsköp. Dessutom större summor från arv att placera långsiktigt för pension om c:a 35 år.

Vad fick du för råd?

– Fasträntekonto bäst för pengarna från lägenhetsförsäljningen.
– Jag har redan lagt en del i olika Indexfonder som ISK-sparande, vilket hen tyckte var bra. Sveriges småbolagsfond rekommenderas som ytterligare fond i ISK-sparande.
– Fördelning 70 % globalt (indexfond exempelvis) och 30 % säkrare (hedgefond föreslogs) var generell rekommendation.

Vår analys

Arvid skall sälja sin bostad och vill använda pengarna från försäljningen inom en kort tidshorisont. Då är det lämpligt att placera pengarna till låg risk i t.ex. ett fasträntekonto som rådgivaren föreslår.

Ett arv som placeras på längre horisont för t.ex. pensionen bör däremot fokusera på hög avkastning eftersom känsligheten för risk är lägre. Att lägga 100% i aktier är standard. Rådgivaren föreslår 30% säkrare placering men det skulle vi bara rekommendera för placeringshorisonter kortare än 10 år.

Slutligen rekommenderas Länsförsäkringars egna aktivt förfaltade fond Småbolag Sverige. Den har 2 av 5 stjärnor hos Morningstar eftersom den har hög avgift och presterat sämre än sitt jämförelseindex. Här tänker vi på budord 3 och rekommenderar istället en passivt förvaltad fond med lägre avgift till Arvids pension. Här berättar vi om hur man hittar en sådan fond.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.