Mailväxling med läsare: behöver de flesta spara mer för att inte bli fattigpensionärer?

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Vi fick nyligen ett mail från Julia som kom med lite kritik och kommentarer kring pensionsskolan. Vi tyckte att Julia skrev så bra och relevanta saker att vi kom överens om att publicera vår mailväxling här.

Hej!

Jag tycker att ni gör ett jättebra jobb med att öka kunskaperna hos många om sparande, pension och oseriösa försäljare. Men jag anser ändå att det för många är felaktigt att prata om nudlar eller hummer (del 4) avseende om en har tjänstepension eller ej. Jag har en liten sparpratsgrupp med mina vänner. Alla i gruppen har tjänstepension men alla utom en person kommer enligt våra nuvarande pensionsprognoser på minpension.se få en del garantipension. Givetvis kan våra prognoser förbättras, vi kan bli chefer osv, men prognosen kan även försämras ytterligare om vi bli sjuka en längre period, arbetslösa, eller är hemma med barn.

Jag förstår att era videor ska vara enkla och pedagogiska (och det är dom) men jag tror att det behövs problematiseras mer att det är väldigt många i samhället som trots tjänstepension ovillkorligen kommer att bli så kallade fattigpensionärer och bör spara privat, köpa bostad eller vad en nu ska göra för att få en högre pension. Tänk alla undersköterskor, sjuksköterskor, poliser, socionomer (vissa socionomer har iof fått upp lönen rejält det sista), lokalvårdare som alla kommer bli fattigpensionärer utan att de förmodligen vet om det. Jag känner folk personligen (fd. kollegor, släktingar) som inte förstått detta förrän några år innan pensionen, eller när de precis har gått i pension. Vi har nu ca 355 000 fattigpensionärer i Sverige och vad jag kunnat läsa mig till kommer siffran att öka om inget ändras i systemet. Själv sprider jag ordet till vänner, kollegor, ber dom sprida ordet vidare för att så många som möjligt ska göra prognoser och fatta beslut idag som gör att vi får det bekvämt ekonomiskt som pensionärer. Tyvärr få som vill lyssna…. =D

Med det sagt vill jag ändå återigen tacka för er hemsida, den är användbar för mig och mina kompisar och jag hoppas att den sprids till många.

God Jul & Gott Nytt År!

Julia Andersson

Hej Julia,

Stort tack för bra och viktig feedback!

Om pensionen är tillräcklig är en svår fråga. Å ena sidan är det en massa människor som oroar sig i onödan och som i själva verket antagligen kommer att få det ganska bra och å andra sidan finns det många som får en obehaglig överraskning när de väl närmar sig pensionen. Det är mycket möjligt att vi i pensionsskolan hamnat för långt åt “inget att oroa sig för”-hållet så det är bra att du påpekar det.

Personligen är jag en sparsam typ och tycker att livet i största allmänhet blir enklare och tryggare om man ser till att spara en hel del pengar varje månad. Då har man marginal ifall man råkar ut för något jobbigt i livet som gör att man verkligen behöver pengarna och gör man inte det får man istället mer pension. Det är dock lätt att det blir mycket pekpinne över att säga åt folk att spara mer så vi har hittills försökt att inte tycka så mycket om hur mycket folk sparar utan istället fokusera på att hjälpa folk att spara smart.   

När det gäller minpension.se vill vi också påpeka att prognosen för en ung person som följer våra råd om 100% aktier och låga avgifter är alldeles för pessimistisk. För min egen del – snart 34 år – säger standardprognosen att jag får 19 000 kr/månad i pension. När jag ändrar den förväntade avkastningen till 6% per år – vilket är mer realistiskt givet mina val – är jag helt plötsligt uppe i 28 000 kr/månad. Det betyder inte att det är säkert att jag får så mycket, men det är lika sannolikt att jag får mer som att jag får mindre.

Slutsatsen av det är att det är viktigt att tänka på sin pension, men för många är det ännu viktigare att välja rätt i det man redan har än att spara mer.

Det är också så att vi som jobbar med Småspararguiden är privilegierade höginkomsttagare (innan vi började jobba med Småspararguiden – nu tar vi knappt ut lön alls) och det är alltid lätt hänt att utgå för mycket från sin egen situation. Har man inte råd med särskilt mycket hummer innan pensionen kommer man ju med stor sannolikhet ha det i ännu mindre utsträckning efteråt. I Hummer-frågan ska väl också påpekas att två av tre som jobbar med Småspararguiden äter i huvudsak vegetariskt av djurrätts- och miljöskäl. Så Hummern är fel på många sätt, men vi hittade ingen annan formulering som var i närheten lika klatschig och lättbegriplig.

Vi samlar all feedback vi får angående pensionsskolan och vill gärna göra om dem med justerat innehåll och lite mer påkostade filmer. Vi lovar ingenting om när det sker – om vi inte ska få för dåliga pensioner själva behöver vi fokusera mer på det vi får betalt för så att vi kan börja ta ut någon slags lön – men när vi gör det ska vi ta en ordentlig funderare på hur vi kan formulera oss bättre i den här frågan.

I väntan på det undrar jag om det är ok för dig om vi publicerar din kommentar – du får välja om du vill vara anonym eller stå med med namn – och svaret från oss i vår blogg? Det känns viktigt att den här invändningen/kommentaren kommer fram.

Hälsningar,

Andreas

Hej!

Tack för ditt svar, håller med om dig i det mesta, det kan ju finnas människor som absolut nöjer sig med en enligt mig väldigt låg pension. Men jag har tvärtemot Småspararguiden arbetat för att mina vänner faktiskt ska bli lite oroliga och försöker få dem att inse att de exempelvis inte kommer ha råd att göra omfattande tandvård med 0 kr sparade i buffert eller åka på någon resa då och då som pensionärer. Många har en förmåga att varje månad lyckas sätta sprätt på hela lönen. Oavsett medel eller hög lön så förstår jag inte riktigt varken hur de bär sig åt eller har tid till det!

Vissa av oss kommer väl få lite arv, men försöker även där skrämmas lite (hehe) och fråga vad som händer om föräldrarna blir lite halvt dementa och skänker allt till delfinens vänner eller liknande. Men jag har som du skriver också påpekat för mina kompisar att just minpension.se är verkar ha något konservativ beräkning. Jag har själv precis lagt om min avtalspension till 100 % aktiefonder och det blir kanske nästa projekt att prata mer om med det om jag lyckas få mina kompisar till att orka lyssna mer på mig.

Jag har lyckats att sprida mitt budskap i varierande grad kan jag säga. Vissa kompisar kör nog på som vanligt medan andra verkligen har börjat se över ekonomin och även faktiskt börjat uppvigla till aktion bland kollegor och andra kompisar. Roligt!

Det är helt okej att publicera min kommentar och använda mitt namn.

Gott Nytt År!

Julia

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.