Morningstar om våra råd: vetenskapligt korrekta, men torftiga

Blogg

Jonas Lindmark på Morningstar skrev nyligen en krönika där han kommenterade vår lista på de fem bästa fonderna i PPM-systemet. Jonas höll inte riktigt med oss, men vi tar ändå hans kommentar som en komplimang.

Så här skriver Jonas:

Småspararguiden gör mycket bra och veckans artikel ”Premiepensionens fem bästa fonder 2018” är åtminstone väldigt tydlig i sin rådgivning. Men den är även en tydlig representant för två vanliga, vetenskapligt korrekta, men ack så torftiga slutsatser: (a) det enda fondsparare behöver veta om aktiemarknaden är att riskspridning lönar sig, och (b) det enda vi behöver veta om framtiden är vilket alternativ som har lägst avgifter.

Vi kan bara hålla med. Vi försöker att vara mindre torra än resten av finansbranschen i hur vi kommunicerar, men när det gäller råden är det faktiskt vi som är torftiga. Vi försöker helt enkelt att alltid rekommendera det som det finns bäst vetenskapligt underlag för. Istället för att, som de flesta andra, göra egna gissningar om framtiden.

Jonas tror att Stockholmsbörsen kommer att gå bättre än USA-börsen de närmaste åren. Vilken börs som kommer att gå bäst i framtiden tillhör de saker som forskningen visar är otroligt svårt att veta och därför är vi torftiga och tycker ingenting om det. Anledningen till att vi föredrar globalfonder framför Sverigefonder är just riskspridningen. Både för att det blir en större spridning mellan aktier i en globalfond och för att det finns andra saker i de flesta svenskars ekonomi (möjligheterna att få jobb, få stora löneökningar, att bostaden går upp i värde, etc) som hänger ihop med att Sveriges ekonomi går bra. Får vi en ekonomisk kris i Sverige och du blir av med jobbet vill du kanske inte dessutom förlora för mycket av de pensionspengar du redan sparat ihop. Här kan du läsa mer om varför vi inte rekommenderar Sverigefonder.

Jonas Lindmark är en utav de allra vettigaste och kunnigaste (och oberoende!) tyckarna i en bransch av många självlärda viktigpettrar med stora egon (och ofta egna agendor). Vill man vara mindre torftig och spekulera lite är hans råd bättre att följa än många andras. Vi på Småspararguiden kommer dock fortsätta att ge vetenskapligt korrekta och torftiga råd.

Pensionsräddaren

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.

  • Jakov Pilipovic

    Hej.
    Jätte bra skrivet. Följer Era råd 100% LF Global index. Vad tycker ni annars om Handelsbanken Global Småbolag index 0.66% i avgift? Är det helt fel att blandna ca 30-40% småbolag index global tillsammans LF Global som är mäst stora bolag? Tackar så mycket?
    Mvh.