Om att bygga sin egen billiga blandfond

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


En läsare hörde av sig till oss och undrade hur hen skulle förvalta ett arv. Bakgrunden är att spararen inte är villig att ta mycket risk men vill ändå kunna få lite mer avkastning än ett sparkonto på en svensk storbank. Tidshorisont är lång, ca 5-15 år.

Det är vanligt att bankernas rådgivare rekommenderar dyra blandfonder till kunder med liknande mål för sitt sparande.

Vi har tidigare skrivit om blandfonder som man kan läsa här.

Spararen har gjort ett bra förarbete genom att dela in sitt sparande i tre lika stora delar.

Tredjedel 1 – Aktiefond med hög risk

Tredjedel 2 – Räntefond med låg risk

Tredjedel 3 – Sparkonto med insättningsgaranti hos nischbank (inte en storbank).

Denna strategi är defensiv och bra om man inte vill ta mycket risk i sitt sparande. Däremot är den förväntade avkastningen lägre än ett sparande i enbart aktiefonder. Samtidigt är det mer troligt att pengarna stiger i värde än på ett sparkonto hos en storbank där dagens lågränteläge inte ger någon avkastning.

I dagsläget har vår läsare sina pengar i en dyr aktiefond från en svensk storbank och en dyr räntefond. Vi antar att hen har fått bra råd men med dyr kostnad av sin bank. Vi vill därför tipsa om blogginlägget: Så blir det lika enkelt att köpa fonder som att köpa skor.

Här kommer några tips på vad man kan tänka på när man väljer fonder och sparkonton för denna strategi:

Tredjedel 1 – Aktiefonder med hög risk

Ett bra defensivt val av aktiefond är globala indexfonder. De har lite lägre risk än exempelvis svenska fonder och påverkas mindre av händelser som påverkar enskilda länder. Vi har gjort en sökning bland fonder med bra kvalitet (4-5 stjärnor av Morningstar) sorterade efter avgift. Fonderna högst upp är bra val.

Klicka här här för att komma till Morningstar.

Tredjedel 2 – Räntefond med låg risk

Köp en billig räntefond. Vi har gjort en likadan sökning som ovan, men på långa räntefonder. Även här är fonderna högst upp att föredra. K

Klicka här för att komma till Morningstar.

Tredjedel 3 – Sparkonto med insättningsgaranti hos nischbank (inte en storbank).

Denna sparform är mycket säker. Svenska staten garanterar att pengarna som investeras inte försvinner vid t.ex. en konkurs av bolaget. Avkastningen är ofta mycket högre än traditionella svenska banker men lägre än de två sparformerna ovan. Välj den bank som erbjuder högst ränta med insättningsgaranti. Utan insättningsgaranti kan hela summan försvinna vid en konkurs. Nackdelen med denna sparform är att du som sparare ibland bör gå in och se om den nischbank du valt fortfarande erbjuder en konkurrenskraftig ränta.

Vi hoppas dessa tips hjälper vår läsare i sitt sparande!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.