“Pensionssvindeln 2020” – ett ljuddrama om Allra och Falcon Funds

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Sveriges Radio släppte i förra veckan det femdelade ljuddramat “Pensionssvindeln 2020” som beskriver händelserna i det påhittade fondbolaget Atlas. Med hjälp av röstskådespelare och ett manus som inspirerats av skandalerna i Falcon Funds och Allra får vi ett drama som bär många likheter med verkligheten.

Såhär beskriver produktionen dramat

Den 9 maj är det premiär för Pensionssvindeln 2020 – ett ljuddrama i fem delar inspirerat av de skandaler som omgärdat pensionsbolag som Allra och Falcon Funds, där hundratusentals pensionssparare drabbats. Félice Jankell spelar den strävsamma åklagaren Josefin Bengtsson som försöker väcka åtal mot de skrupellösa ägarna bakom pensionsbolaget Atlas.

När polisen Babak Amani (Simon Mezher) får flera samtal från oroliga pensionssparare som vittnar om hur deras besparingar har försvunnit sedan de har flyttat sitt sparande till fondbolaget Atlas, kopplas åklagaren Josefin Bengtsson (Félice Jankell) in. Efter en del efterforskningar upptäcker de att bolagets fonder går uselt. Men trots det är Atlas det största pensionsbolaget på Pensionsmyndighetens fondtorg – de hyllas i näringslivspressen och förbereder sig för börsnotering. På sociala medier visar huvudägarna Duman Celik (Alexander Salzberger) och Marcus Rosengren (Måns Nathanaelson) ogenerat upp ett liv i lyx med gods i England, våningar på Östermalm och bilar värda miljontals kronor.

– Som en del av manusarbetet satt vi med domstols- och förundersökningsprotokoll från fall som Allra och Falcon Funds. Det var fascinerande att se hur pensionsreformen ändrade spelreglerna så att killar i 20-årsåldern som ville ha egna flygplan och hus på Ibiza plötsligt kunde starta pensionsfonder i miljardklassen och sedan stoppa pengarna i egen ficka, säger manusförfattarna Lotta Erikson och Håkan Östlundh.

När pensionsspararen Karin Menting (Anna Azcárate) märker att något inte stämmer med hennes Atlas-fond samlar hon andra drabbade för att anordna demonstrationer och driva på fallet. Samtidigt tar Babak och Josefin upp jakten på svindlarna Duman och Marcus, som gör allt för att undkomma lagen.

– Det var väldigt lärorikt att få att spela åklagaren Josephine i ett ”courtroom drama”. Att få grotta ner sig i en av Sveriges största skandaler där man återigen blir mörkrädd av hur långt människor är villiga att gå för pengar och makt. Jag fick även blodad tand för åklagaryrket och trivdes väldigt bra i rättssalen, säger skådespelaren Félice Jankell.

Pensionssvindeln 2020 är den sjunde serien i Sveriges Radio Dramas stora ljuddramasatsning Före-Efter och bär på ett aktuellt tema om vinnare och förlorare i välfärdsstaten Sverige. Serien är bland annat inspirerad av de verkliga åtalen mot personerna bakom pensionsbolagen Falcon Funds och Allra. Serien släpps i fem avsnitt och är regisserad av Mattias J. Skoglund, känd för Kristallenprisade tv-serien Deg

I samband med ljuddramaserien görs även en journalistisk fördjupningspodd, Före-Efterpodden, som bland annat redogör för de verkliga skandalerna kring de två pensionsbolagen. Före-Efterpodden programleds denna gång av Malou von Sivers.

Hur skiljer sig dramat från verkligheten?

Som Allragranskare har jag assisterat produktionen med fakta och händelsebeskrivningar. De skulle inte göra en dokumentär, den finns ju redan gjord av P3 Dokumentär, utan de var ute efter inspiration till sin egna påhittade historia.

Efter att ha lyssnat igenom slutprodukten konstaterar jag (lite bittert) att det varken blev någon konsumentaktivist som avslöjade Atlas eller någon myndighetsperson som visselblåste om oegentligheter. Istället var det pensionssparare som uppmärksammade polisen när de sett sina pensionspengar försvinna. Dataintrånget jag drabbades av fick istället åklagaren uppleva.

Hela historien kring avslöjandet och även de inblandade personerna är alltså helt uppdiktade, men däremot finns en hel del likheter i hur brotten utfördes. Vissa bitar från Falcon Funds, men de flesta från Allra.

I dramat visar spararna sitt missnöje genom någon form av upprop eller demonstration. Något som vi tyvärr bedömer som det mest orealistiska med serien. I verkligheten protesterar folk varken när de blir bestulna på pensionspengar eller när de betalar tiotals miljarder i onödiga avgifter varje år. Anledningen är att det är för svårt att förstå att man faktiskt har förlorat de här pengarna.

För mig blev det lite konstigt att lyssna eftersom det var tillräckligt likt Allraskandalen för att jag skulle tänka mig tillbaka till den tiden trots att så mycket i dramat också var helt påhittat. “Nä, men sådär gick det ju inte till!” tänkte jag flera gånger, och var tvungen att sansa mig.

För den som inte är så insatt i premiepensionsskandalerna ger dramat säkert en bättre förståelse för hur man kan stjäla pengar från andra genom pensionsfonder. Det viktigaste är dock om det är bra underhållning – men det är andras expertområde så det avstår vi från att recensera.

Serien finns hos Sverige Radio eller i din poddspelare.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.