Så enkelt sänker du avgiften hos din bostadsrättsförening

Blogg


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Vill du sänka din månadsavgift till bostadsrättsföreningen? Många lägger mycket energi på att förhandla ned räntan på sina egna bolån, men tänker kanske inte på att man även betalar bostadsrättsföreningens lånekostnad via månadsavgiften.

I bästa fall är styrelsen i din bostadsrättsförening stenhårda förhandlare, men de flesta styrelser jobbar i stort sett ideellt och har sällan tillräckligt med tid, ork och kompetens. Vi erbjuder oss därför att hjälpa till, men självklart ger vi också tips för den som vill förhandla själv.

Det är inte ovanligt att en bostadsrättsförening har lån på upp till 50 miljoner kr. Om man då har en ränta på 1,0% innebär det en årlig räntekostnad på 500 000 kr. En ränta på 0,8% betyder då en besparing på 100 000 kr/år. Om det är 100 lägenheter i föreningen betyder det en årlig besparing på 1000 kr/lägenhet.

1000 kr/lägenhet är en del pengar, men det är kanske inte tillräckligt mycket pengar för att en person i styrelsen ska lägga många timmar på att förhandla ned räntan på sin fritid. Dessutom tycker de flesta att det här är en ganska jobbig sak att göra. Därför blir det ofta inte gjort.

Om någon i din bostadsrättsförening har tid och ork att göra detta själv är det förstås bra. Det som gäller då är att förhandla på samma sätt som du gör för ditt privata bolån genom att kontakta flera banker och gärna spela ut dem mot varandra. Kom ihåg att din bostadsrättsförening ofta har betydligt bättre förhandlingsutrymme än du har för dina egna lån. Många bostadsrättsföreningar kan komma ned till under 0,5% i dagens läge.

Vi har vid ett flertal tillfällen blivit kontaktade av läsare som undrar om vi kan hjälpa till med detta. Hittills har svaret varit att vi inte haft riktigt rätt kompetens, men nu har vi hittat en riktigt bra samarbetspartner, Hans på Finopti. Hans har jobbat med detta länge, vet hur bankerna tänker och har stenkoll på vilka räntor man kan få av vilken bank just nu. Tillsammans erbjuder vi nu en tjänst där vi hjälper bostadsrättsföreningen att förhandla ned priset. Om räntorna inte går att sänka kostar det ingenting, men om vi lyckas får vi en del av det ni sparar första året.

Här kan du ange dina kontaktuppgifter om du vill ha hjälp.

 

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.