Så hanterar du senaste börsraset?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Nu har det hänt igen. Börsen har gått ned. Det gör den ibland och vårt bästa råd är som vanligt att stoppa huvudet i sanden. Att det den här gången är Coronaviruset som spökar visar på hur omöjligt det är att spå framtiden. Den som trodde sig veta hur aktiemarknaderna skulle utvecklas för ett halvår sedan hade inte bara behövt förutspå Trumps nästa tweet utan även Coronaviruset. 

Förra veckan gick de flesta av världens större börser ner med över 10 procent. För alla oss som har pengar i aktiemarknaden betyder det förstås att vi förlorar en hel del pengar, men det är inte en anledning till att göra något särskilt. Eftersom en del blir oroliga över sina pengar vid sådana här tillfällen passar vi på att kommentera saken.

Därför ska du stoppa huvudet i sanden

Vårt råd när börsen går ner är som vanligt att stoppa huvudet i sanden. Aktier och aktiemarknaden är till för långsiktigt sparande. Har du ett sådant kommer du att vara med om några upp- och nedgångar, men på riktigt lång sikt kan du vara säker på att det går mer upp än ner. Läs gärna det här blogginlägget där vi förklarar varför det är viktigt med is i magen och vad vi själva gör när börsen går ner.

Coronaviruset visar varför det är så svårt att spå framtiden

Att huvudanledningen till börsraset den här gången är Coronaviruset är extra intressant för att det visar varför det är så svårt att förutspå hur aktiemarknaden ska gå. Följer man ekonominyheter med lagom intresse är det lätt att tro att aktiemarknaden är ett slags spel utan någon större verklighetsanknytning. I längden styrs dock aktiemarknaden främst av verkligheten och inte bara av spekulanter som försöker gissa vad andra spekulanter ska göra. 

Enligt finansiell teori avspeglar aktiepriser vad investerare är beredda att betala idag för att få ta del av företagens alla framtida utdelningar*. Efter en vecka där Coronaviruset spritt sig i flera delar av västvärlden tror investerarna nu att de framtida utdelningarna är värda drygt 10 procent mindre. För att avgöra om det är en rimlig nedgång behöver man dels vara expert på pandemier och dels ha tillräcklig ekonomisk kompetens för att kunna avgöra hur hårt olika scenarion slår ekonomiskt. Eftersom vi kan väldigt lite om pandemier har vi egentligen ingen aning, men vi tycker inte att det verkar helt orimligt att 10 procents nedgång faktiskt är en adekvat reaktion.

Vår slutsats är därför den vanliga. Aktiemarknaden kortsiktiga upp- och nedgångar går inte att förutspå.  

* Något förenklat resonemang. Dels är det något som kallas nuvärdet av de framtida utdelningarna som utgör aktiepriserna och dels spelar det inte bara roll vad investerarna förväntar sig för storlek på utdelningar i genomsnitt utan priserna går också ned om risken (standardavvkelsen) ökar.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.