Sveriges dyraste villaköp 2016; en skum uppgörelse mellan pensionsgamar?

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


I en serie blogginlägg har vi granskat det svenska pensionsbolaget Allras skumma affärer. Vi kunde också nyligen läsa att Allras VD köpt Sveriges dyraste villa under 2016. Under vår granskning har vi uppmärksammat att säljaren av villan är en affärskontakt med kopplingar i ett Malta-bolag och att priset varit 18 Mkr över marknadspris.

Allras VD Alexander Ernstberger gjorde stora rubriker i Affärsvärlden när han köpte Sveriges dyraste villa för 50 Mkr. Efter en serie tips och ett samarbete med branschtidningen Pensionsnyheterna kan Småspararguiden idag avslöja att säljaren av villan är Klas Hellman, en av initiativtagarna till mäklarbolaget DS Platforms i Malta som figurerat i SvD:s granskning av Allra. Ett mäklarbolag som sammanknyter några av Sveriges största pensionsgamar Allra, Solidar och Granit Fonder.

Det anmärkningsvärda i villaaffären är att Klas Hellman enligt Lantmäteriets uppgifter på booli.se initialt köpte villan för 19 Mkr för c:a åtta år sedan. Det här innebär att villans pris ökat med 163% samtidigt som snittpriserna på Lidingö eller Stockholm i stort ökat med 50%-70%.

Pensionsnyheterna intervjuade Sebastian Granath, fastighetsmäklare på Husman Hagberg på Lidingö om affären:

Det var en extremt hög köpeskilling. Den näst dyraste villan på Lidingö förra året såldes för 37 miljoner efter en lång budgivning.

Om villans pris hängt med snittprisernas ökning skulle den idag ha sålts för upp till 32 Mkr. Allras VD har alltså köpt en villa av en affärspartner för vad som verkar vara ett överpris på 18 Mkr.

Vi har uppmärksammats på den här transaktionen utifrån flertal anonyma tips som spekulerade i vad det enorma överpriset kan bero på.

Uppdatering 3 mars: Allras VD, Alexander Ernstberger, kontaktade Småspararguiden för att ge sin förklaring:

När Klas Hellman köpte villan 2008 var huset ett ruckel. Han lät renovera, bygga om och köpa loss flera servitut. Bland annat för tillgång till stranden. Jag kontaktade Klas och frågade om jag fick köpa huset och fick beskedet att det inte var till salu. Efter ett tag hittade vi en prisnivå där det var av intresse för Klas att sälja helt enkelt. Det finns inget märkligt med det här husköpet förutom att det råkar bli en av de dyraste husförsäljningarna under fjolåret.

Skulle du kunna uppskatta hur mycket Klas investerat i fastigheten sedan 2008?

Det vet jag inte exakt men uppskattningsvis 15-20 Mkr.


Är du eller dina närstående drabbade?

Allras fonder har sålts till Ålandsbanken. Medioker förvaltning med höga avgifter. Byt istället till statliga AP7 Såfa!

Trött på att bli lurad av finansbranschens säljare? Välkommen att få hjälp av en oberoende aktör via vår jour, sparguide eller fondguide.


Detta är del 4 av vår granskning av Allra. Se också:

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.