Topp fem värsta skitprodukterna på finansmarknaden 2018

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Här fortsätter vi den traditionsenliga och årliga genomgången av finansbranschens sämsta och skadligaste sparprodukter för konsumenter. Vi kan glatt konstatera att två av föregående års skitprodukter kastat in handduken. Samtidigt har vi identifierat tre nya som kvalar in.

Plats 1: Söderberg & Partners Proaktiv-fonder

Söderberg & Partners Proaktiv-fonder är ohotade ettor sedan vi började publicera skitlistan. Anledningen till det är kombinationen av skyhöga avgifter, en krånglig produkt, marknadsföring som stämmer dåligt med verkligheten och de enorma summorna pengar som man fått svenskarna att investera. Vid årsskiftet hade de ökat sitt förvaltade kapital till 60 miljarder kronor och sitt årliga avgiftsuttag till 950 Mkr. Utöver den breda svenska kritiken som vi listade i förra årets inlägg har danska ekonomijournalister nyligen skrivit mycket om fonderna sedan de exporterats till andra sidan Öresundsbron. Både Berlingske och Jyllandsposten tar upp ämnet och en dansk expert summerar följande: “Der er tale om et dyrt produkt med middelmådige afkast.”

Plats 2: Max Matthiessens Navigera-fonder

 Artikel i ETC från 2017. Folkebo är inte längre kvar på Max Matthiessen.

Med samma affärsmodell som Söderberg & Partners fortsätter Max Matthiessens egna fonder urholka spararna. Med c:a 40 miljarder förvaltade kronor betyder det att spararna betalar c:a 600 Mkr per år i onödiga avgifter.

Plats 3: Fulsäljarnas strukturerade produkter

Det här gänget dyker upp som en bubblare på listan efter att vi i våra rådgivningsmöten med konsumenter stött på flera sparare som lurats in i strukturerade produkter. Utmärkande för dessa produkter är att de är komplexa, dyra och utan undantag säljs genom provision. Dvs att den så kallade rådgivaren får betalt av bolagen bakom produkterna om kunderna väljer dem. Finansinspektionen har länge varnat för att produkterna sällan lämpar sig för konsumenter. Vi är beredda att sträcka det längre: de lämpar sig aldrig. The usual suspects i det här sammanhanget är företagen Garantum, Strukturinvest, SIP Nordic, Mangold och Exceed som alla lyckas utmärka sig på sitt sätt med straffavgifter för vilseledande försäljning, regelbrott eller bara höga avgifter.

Plats 4: Monyx fonder

Monyx tog till det klassiska knepet att byta från sitt gamla nedsmutsade namn Monetar efter att de hamnat på Pensionsmyndighetens svarta lista över bolag som tagit ut dubbla och onödiga avgifter i PPM-systemet. Vi ser mer och mer hur deras fonder börjar spridas i övriga pensionssystemet men också i det privata sparandet. Detta har ofta gjorts genom deras kompisar på skandalbolaget iZave. Fonderna förvaltar c:a 30 miljarder av svenskarnas pengar till samma orimliga avgiftsnivåer som plats 1 och 2.

Plats 5: HSB:s bosparande inom Swedbank

Fler och fler läsare hör av sig till oss med frågor om hur man skall bospara till sina barn. Många har placerat sina slantar hos HSB och där stått inför valet att placera dem på sparkonto till ingen avkastning eller att stoppa in dem i Swedbanks överprissatta fonder. Det här upplägget gynnar i första hand Swedbank och HSB, medan bospararna förlorar mycket pengar till en tveksam nytta. Journalister på SvD har anmärkt på detta och vi har själva försökt påverka HSB utan att lyckas. Det handlar inte om samma svindlande summor som de övriga aktörerna på listan men med vetskap om att spararna blir fler och att pengarna lär ligga kvar under lång tid gör att de ändå förtjänar en femteplats.

Hur gick det för fonderna från förra årets lista?

Listan från 2017 bestod av följande fonder:

  1. Söderberg & Partners Proaktiv-fonder
  2. Max Matthiessens Navigera-fonder
  3. Ålandsbankens Premium-fonder
  4. Movestic Bear 2.0
  5. Solidars fonder

Vi konstaterar att Söderberg & Partners och Max Matthiessens fonder fortsätter med business as usual utan att väcka onödig uppmärksamhet. Ålandsbanken utmärkte sig nyligen med sin roll i att förse Allra-ligan med pengar. Movestic hade det goda omdömet att avregistrera sin fond Bear 2.0 från PPM-systemet. Solidars fonder gjorde snabb sorti från finansbranschen efter Småspararguidens avslöjande.

Fler listor

För våra återkommande läsare kan denna genomgång lätt förväxlas med vår årliga genomgång av de bästa och sämsta fonderna inom PPM-systemet. Eftersom det systemet är så fyllt av skitfonder förtjänar det nämligen en egen lista fram till dagen systemet görs om.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.