Vad har semikolon, våfflor, klamydia och tjänstepension gemensamt?

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Året är numera fullt av mer eller mindre viktiga högtidsdagar. Bland höjdpunkterna kan man bland annat hitta våffeldagen, semikolonets dag, krama en bibiotekarie-dagen och (min egen favorit) klamydiamåndagen. Idag (27 september) är det dock ingen av dessa utan tjänstepensionens dag. Tjänstepension är visserligen tråkigt och jobbigt att skaffa, men riktigt kul att få – dvs precis tvärtom mot Klamydia. Detta gör att vi tycker att tjänstepensionens dag är värd att fira.

Är du osäker på hur du skall fira? Här kommer några förslag från oss:

1. Det traditionella firandet

Tjänstepensionens dag kan självklart firas som alla andra svenska högtider. Sill, potatis, köttbullar och snaps funkar alltid. Menyn kompletteras med fördel av ett långkok som symboliserar långsiktighet. Till middagen rekommenderar vi att sjunga våra egna snapsvisor på temat sparande och pension.

2. Det sedeslärande firandet

Testa på hur livet som pensionär blir om du inte har tjänstepension. Börja med att staga upp ena benet med en rejäl pinne så att det inte går att böja samt ta en halv sömntablett. Stäng sedan av internet och TV:n (vilket du inte kommer att ha råd med) och slå istället på P1. Tillbringa dagen stilla i hemmet, lyssna på P1, tänk på din barndom och titta på porträtt på människor som är viktiga för dig. Ät gröt till frukost, skippa lunchen och ta nudlar till middag. Glöm inte att mixa nudlarna – tandvård är dyrt så du ska inte räkna med att ha några tänder kvar.

3. Det avslappnade firandet

Ät en snabb och enkel middag, borsta tänderna och ta med datorn till sängen vid sju-tiden på kvällen. Googla på tjänstepension, börja på den första organiska träffen och läs noggrant igenom informationen. Om du fortfarande är vaken när du är klar går du vidare till träff nummer två. Inom 10-15 minuter kommer du att ha somnat. Sov gott hela natten och vakna pigg och utvilad nästa morgon. Det kan du behöva för att tackla kommande höstrusk.

4.  Det präktiga firandet

Gå in på minpension.se, logga in och gå igenom dina tjänstepensioner (det är ofta flera om du har jobbat för flera arbetsgivare). Gå igenom dem i tur och ordning och se till att du har valt fonder som uppfyller följande kriterier:

  1. Har 100% aktier (om du är under 55 år – annars kan du åtminstone fundera på att ha en del i räntor)
  2. Är en global fond
  3. Har en hållbarhetsprofil om du tycker att det är viktigt
  4. Är den billigaste fond du kan hitta som uppfyller 1-3

När du är klar med detta tar du en joggingtur och rundar sedan av kvällen med en smoothie gjord på fänkål och broccoli.

Om du inte lyckas genomföra 4:an så hjälper vi dig genom ett oberoende rådgivningsmöte eller via vår pensionsrapport . Har du en taskig arbetsgivare som ger dig för lite tjänstepension kan du spana in vår sparguide och se hur du istället kan spara själv till pensionen.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.