Vi samarbetar med Kollberg & Enqvist

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Vi på Småspararguiden har bestämt oss för att fördjupa vårt samarbete med de oberoende pensionsrådgivarna Kollberg & Enqvist. Målet är att vi tillsammans ska kunna hjälpa ännu fler företag och privatpersoner att få mesta möjliga pension för pengarna.

Vilka är Kollberg & Enqvist?

Grundarna till Kollberg & Enqvist heter Anders (Kollberg) och Jalle (Enqvist). De har jobbat med pensioner sedan långt innan vi ens kunde stava till tjänstepension och har en svårslagen branscherfarenhet. 

När vi på Småspararguiden har ägnat oss åt att avslöja pensionsskurkar, vinna priser, skriva bok och sälja rådgivning som inte kräver tillstånd har Anders och Jalle istället fokuserat på att bygga upp ett pensionsrådgivningsföretag enligt konstens alla regler. De har lägre profil i sociala medier, men har istället tillstånd från Finansinspektionen, ansvarsförsäkring och ett ordentligt systemstöd. 

Riktig rådgivning är oberoende

Det vi har gemensamt med Anders och Jalle är de grundläggande värderingarna. 

De allra flesta som kallar sig rådgivare i vår bransch är i själva verket fond- och pensionssäljare. Dvs. de erbjuder ofta rådgivningen “gratis”, men tjänar istället ordentligt med pengar genom att sälja egna dyra fonder och/eller få så kallad provision på pensioner och fonder de “rekommenderar”. 

Anders och Jalle har, liksom vi, valt den smala vägen: att ta betalt för själva rådgivningen och att konsekvent vägra ta emot provisioner*. 

Andreas jobbar som rådgivare hos Kollberg & Enqvist

Det första konkreta steget i vårt samarbete är att jag (Andreas) jobbar extra hos Kollberg & Enqvist. Det betyder att jag numera har en Insuresec-licens, är registrerad hos Finansinspektionen och därför får ge mer specifika råd som kräver att man är försäkringsförmedlare. (Det får jag dock bara göra när jag jobbar för Kollberg & Enqvist eftersom tillståndet är knutet till dem.). 

Syftet med det här är:

  1. Att Kollberg & Enqvist ska slippa tacka nej till kunder för att de inte har tillräcklig kapacitet. Vi vill ju inte att de här kunderna ska hamna hos fondsäljare istället.
  2. Att vi ska testa att jobba ihop för att förhoppningsvis få ett ännu djupare samarbete på sikt.

Visioner för framtida samarbete

Vi ser att vi har samma värderingar, vill samma sak och har lite olika styrkor. Både som individer och som bolag. Vi tror därför att vi kan bli starkare tillsammans och hoppas att det här är första steget i ett ännu djupare samarbete. 

På sikt hoppas vi att våra bolag tillsammans ska ha fler anställda som hjälper fler kunder. 

Fler möjligheter för dig som privatkund eller egenföretagare

Den rådgivning vi erbjuder i Småspararguiden fungerar så att du bokar ett möte och så pratar vi om det du vill ha hjälp med. Om vi pratar pensioner loggar du som kund in på minpension.se under mötet och så hjälps vi åt att lista ut vad du har. Utifrån det kan vi svara på dina frågor, berätta hur de olika pensionerna funkar och berätta vad våra allmänna råd är när det gäller fondval.

När jag jobbar via Kollberg & Enqvist jobbar jag på ett annat sätt. Du signerar en digital fullmakt, vi hämtar in all information om dina pensioner från försäkringsbolagen, går igenom den och förbereder en rapport redan innan mötet. 

Fördelen med det här sättet att jobba är att jag kan vara mer säker på att jag inte missar något, kan gå djupare in i detaljer samt kan visa dig grafer på din pension, hur mycket pengar din familj får om du dör, etc. Det blir helt enkelt en grundligare genomgång av din pension. 

Nackdelen är framförallt att det här arbetssättet kräver mycket mer jobb och därför blir dyrare. 

Vi tror att de flesta av våra kunder klarar sig bra med den rådgivning vi redan erbjuder i Småspararguiden, men för en del tror vi också att det är värt att betala för den lite mer grundliga tjänsten och då är det kul att kunna erbjuda det via Kollberg & Enqvist. 

Vi kan hjälpa företag bättre

Vi på Småspararguiden har hjälpt företag ibland, men vi upplever dels att vi blir mer begränsade här av att vi inte får göra vissa saker av tillståndsskäl och dels så finns det en del frågeställningar kring administration och upphandling av pensioner som vi inte kan lika bra som Anders och Jalle. 

Vi tror därför att vi kan hjälpa fler företag och deras anställda genom det här samarbetet. 

* I vissa uppdrag tar Kollberg & Enqvist tekniskt sett emot provisioner, men slussar dem direkt vidare till kund.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.