Aktier bäst på lång sikt

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Försöker sätta ihop en portfölj med olika fonder, aktiefond, blandfond, indexfond. Bör jag ha med en räntefond på lång sikt (troligt att räntor går upp framöver)?

SVAR: Om du med lång sikt menar 10 år eller mer brukar vårt svar vara nej – inga räntefonder. På så lång sikt går aktier nästan alltid bättre och räntor är inte heller helt riskfritt.

Men gör gärna vår sparguide så får du ännu bättre svar. Där tar vi bland annat hänsyn till vad du sparar till och till eventuellt bolån.

Som bidrag till allmänbildningen kan vi också säga att man inte ska ha ränteplaceringar i sin portfölj om man tror att räntor ska gå upp. Räntepapper (obligationer) som man redan äger förlorar nämligen i värde när räntorna går upp. De första åren i finansbranschen tog det mig en stunds funderande varje gång för att komma ihåg att det funkar så:).

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.