Är det värt att amortera eller inte?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag och min man bor i Norge och äger ett hus med ett uppskattat värde på runt 6.300.000. Vi har lån på drygt 2.000.000. Min man vill att vi sparar extra på lånet och vi betalar ganska många tusen extra varje halvår då vi amorterar och betalar räntor. Lönar sig detta för oss? Eventuellt varför / varför inte? Tusen tack för hjälpen!

SVAR : Svaret på det beror till stor del på vad ni sparar till och vilken tidshorisont. Ni har redan en rätt låg amorteringsgrad på huset så att fortsätta amortera är ett säkert sparande.

Om ni har marginal att ta lite mer risk på kort sikt så kan det vara bättre att sluta amortera och istället köpa aktiefonder (du kan hitta de billigaste aktiefonderna här). Det här är svårt att ge råd om utan att gå igenom er privatekonomi i detalj, men hade jag själv varit i den situationen hade jag gjort så.

Ni bör dock vara medvetna om att börsen kan svänga mycket upp och ned och att det på kort sikt (några år) inte alls är säkert att det lönar sig. På lång sikt (10-20 år) har det dock åtminstone historiskt varit så att aktiemarknaden nästan alltid går upp.

Vill ni inte ta den risken så är det i allmänhet bättre att amortera än att placera pengarna i en räntefond eller på ett räntekonto. Det enda ni kan fundera på här är hur era möjligheter är att öka lånet igen ifall ni oväntat skulle behöva pengar.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.