Är investeringssparkonto bra?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag har kommit fram till att ISK är något som är värt att satsa på (tack vare er). Vad jag förstår så kommer det räknas som att jag säljer dom fonder jag har när jag ska flytta dom till ISK och jag kommer få betala 30% vinstskatt. Jag har fonder både på Avanza och Robur och skulle vilja samla fondsparandet på Avanza. Finns det då något som talar emot att jag först helt enkelt säljer alla fonder jag har och räknar ut hur mycket vinst/förlust (för att kunna sätta av pengar till eventuell vinstskatt) jag gjort och sedan köper nya fonder (med låg avgift) direkt till ISK hos Avanza?

SVAR: I teorin är ISK alltid bättre än vanligt konto, särskilt om man sparar nya pengar. Pengar som man redan har i aktier och har jättehög avkastning (400% eller mer) är gränsfall om man tjänar på att byta till ISK, men skatten blir ungefär densamma då.

I praktiken kan man blicka tillbaka och säga att “det året hade vanligt konto varit bättre” eller “för den aktien hade ISK varit sämre”. Men att spå framtiden är omöjligt, vilket gör att ISK i praktiken är det bästa valet.

Anledningen till att ISK är så fördelaktigt är att din aktieavkastning beskattas som om det vore ränteavkastning, som är väldigt mycket lägre.  Det enda som talar emot ISK är att:

  1. Du betalar skatt även om alla dina aktiefonder minskar i värde
  2. ISK blir mindre fördelaktigt om räntan går upp

Det här är relativt små problem för att:

  1. Aktiefonder ökar generellt i värde, det är ju därför man placerar i dem. Om de år efter år visar negativa resultat är det något fel på världsekonomin.
  2. När räntan går upp bör avkastningen på aktiefonder också öka. Om ett supersäkert räntekonto plötsligt ger 6% i avkastning, så kommer ingen vilja äga riskabla aktier om de också avkastar 6%. Aktiesparare kommer då kräva högre avkastning för att stanna kvar i aktier.

Vår rekommendation är att ISK är bättre. Dessutom är det enklare i deklarationen och man har större frihet att byta fonder om t.ex. förvaltningsavgifter förändras.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.