Därför rekommenderar vi ISK

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


När du köper aktier eller aktiefonder behöver du välja vilken kontotyp du ska köpa dem på. Vi rekommenderar investeringssparkonto (ISK) för att det är enklast. Värdepapperskonto är i vissa fall bättre i teorin, men då måste du verkligen veta vad du håller på med . Kapitalförsäkring är väldigt lik ISK, men med den skillnaden att du löper större risk att betala onödiga avgifter till banken. 

3 sorters konton

Värdepapperskonto (VP-konto)

Grundregeln för beskattning av kapital är att du betalar 30% av vinsten i skatt. Du betalar ingen skatt förrän du säljer och faktiskt gör en vinst. 

Ett konto som inte har någon speciell skattekonstruktion beskattas alltså så här. Det brukar kallas VP-konto, Aktie- och fondkonto (AF) eller depå. Har du ett konto som inte heter ISK/investeringssparkonto eller kapitalförsäkring kan du utgå från att det är ett sådant konto.

Förutom 30% av vinsten betalar du också en årlig schablonskatt på 0,12% om du har fonder. 

En fördel med VP-konto är att om du har otur och behöver sälja dina fonder eller aktier med förlust kan du få ett skatteavdrag för förlusten. Har du en vinst från aktier, fonder eller husförsäljning samma år kan du dra av 30%. Om du bara har en inkomst från lön att dra av får du dra av 21%.

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto är kontoform som infördes 2012. Istället för att betala 30% skatt på utdelningar och vid vinst vid försäljning så betalar du en schablonskatt varje år. Schablonskatten är baserad på statslåneräntan och ändras år för år. Här kan du läsa mer om ISK och hur schablonskatten räknas ut.

Kapitalförsäkring

Kapitalförsäkring beskattas på samma sätt som ISK. Innan ISK kom var det här ett fiffigt sätt att få till schablonbeskattning genom att lägga aktier och fonder i ett försäkringsskal, men nu när ISK finns är det ganska meningslöst för privatpersoner.

Har du ett aktiebolag får du inte ha ett ISK och då är kapitalförsäkring ofta ett bra alternativ. I sällsynta fall kan du vilja använda en kapitalförsäkring för att se till att rätt person får dina pengar om du dör, men i de allra flesta fall löser du det bättre via ett testamente.

ISK är enklast

Den stora grejen med ISK är att det är enkelt. På ett ISK betalar du en årlig schablonskatt på hela kapitalet istället för att betala vinstskatt när du säljer. Det gör att du slipper ta hänsyn till skatteeffekter när du ska bestämma om du ska sälja eller flytta pengar i framtiden. Ytterligare en fördel är att du faktiskt vet hur mycket pengar du har. På ett VP-konto kan en betydande andel av pengarna vara latent skatt som du måste betala när du säljer.

En kapitalförsäkring har samma fördelar, men där är risken att du betalar avgifter i onödan. Många banker och försäkringsbolag tar nämligen ut något som heter försäkringsavgift på sina kapitalförsäkringar. Väljer du ett ISK kan du däremot vara ganska säker på att du inte betalar något annat än skatten och fondavgifterna. Därför är det bekvämast att välja ISK hellre än kapitalförsäkring.

VP-konto kan vara bättre i teorin

De flesta experter brukar hävda att ISK är skattemässigt gynnat. Det gjorde vi också tidigare. Efter att ha läst nationalekonomisk forskning har vi dock insett att vi har haft fel. ISK är inte skattemässigt gynnat.

Stoppar du 1000 kr i en global aktiefond på ett ISK och 1000 kronor i en global aktiefond på ett VP-konto kommer du i det troliga scenariot betala mer skatt på VP-kontot. Åtminstone första året. Det som komplicerar saken är:

  1. På ett VP-konto kan du dra av 21% av förlusterna mot vanlig löneinkomst. Det minskar förlusten lite om aktiemarknaden går ned. Det betyder också att du kan ha mer pengar på ett VP-konto och ändå få samma risk som på ett ISK. 
  2. Ju längre du har pengarna i samma fond desto bättre blir det att betala skatt på vinsten istället för att betala en årlig schablonskatt. Om den billiga globala aktiefond du har valt finns kvar i 20-30 år och du har kvar dina pengar där blir VP-konto lika bra bara av den anledningen.

Kombinationen av de här faktorerna gör att VP-konto i teorin ibland är optimalt. Varför det blir så förklarar vi i den här artikeln där vi också intervjuar nationalekonomen Jacob Lundberg

Är du en sådan som tycker att det är riktigt roligt att räkna på skatteoptimeringar och är säker på att du vill behålla din fond i många år kan VP-konto vara något för dig. Så väl Jacob Lundberg som vi själva ligger dock kvar med våra pengar på ISK. 

Inga ränte- eller blandfonder på ISK

Vi rekommenderar att spara i en kombination av aktiefonder på ISK och sparkonto. Om du av någon anledning ändå vill ha räntefonder eller blandfonder är det inte självklart att de skall vara på ISK eftersom deras förväntade avkastning är lägre. Förmodligen gör du bäst i att ha dem på ett VP-konto.

Räntan spelar mindre roll än man kan tro

ISK-skatten är knuten till statslåneräntan. Det gör att skatten blir högre när räntan går upp. För några år sedan låg ISK-skatten på 0,375%, men för 2024 kommer den att ligga på 1,086%

Det här kan spela viss roll, men i teorin bör också den förväntade avkastningen på aktiemarknaden gå upp när räntorna går upp vilket gör att skillnaden i förväntad skatt inte påverkas särskilt mycket. ISK-skatten var ursprungligen 30% av statslåneräntan och den konstruktionen var vald så att räntan inte borde spela någon roll.

Riktigt så enkelt är det inte. Dels för att ISK-skatten släpar efter verkligheten då den baseras på statslåneräntan året före och dels för att sättet att beräkna skatten har ändrats något. Vår bedömning är dock att du kan lita på att ISK är åtminstone nästan lika skattemässigt optimalt som VP-konto oavsett vad skattesatsen är.

Har du gammalt sparande?

De flesta undrar hur man skall placera sina sparpengar idag. En del har redan påbörjat ett sparande i ett VP-konto för egen maskin eller har ärvt aktier/fonder från en släkting. När en väsentlig del av de pengar du har idag redan är vinst är argumenten starkare för att behålla pengarna. 

Det här förstärks av att det finns en regel som säger att du aldrig behöver skatta på mer än 80% av det du säljer dina aktier eller fonder för. När du närmar dig gränsen att du har fått 400% avkastning blir det därför mer lockande att stanna kvar. 

Problemet här är att om du har hunnit få en så bra vinst har du nästan säkert riktigt dyra fonder. De billiga, globala aktiefonder vi rekommenderar har inte funnits så länge att du har hunnit komma upp i så höga vinster. Har du en fond som kostar 1,5% är det i princip alltid en bra idé att sälja den och köpa en billig fond – trots reavinstskatten. 

Har du istället enskilda aktier bör du först tänka på att enskilda aktier innebär en betydligt större risk än att ha breda fonder. Om du ändå vill ha kvar aktierna ska du absolut låta dem ligga kvar på VP-kontot. 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.