Småspararguiden avstyrker förslaget om fribelopp på ISK

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


I Tidöavtalet föreslås att skatten på sparande ska sänkas genom att införa en skattefri grundnivå på 300 000 kronor på investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring. Förslaget är ute på remiss och vi avstyrker det då det avviker från forskarnas rekommendationer och skapar onödigt krångel för småspararna. De fördelningspolitiska effekterna lägger vi oss inte i.

Vårt yttrande i sin helhet

Småspararguiden har inte bjudits in att yttra sig om promemorian “En skattefri grundnivå för sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring” men som en av få oberoende aktörer i finansmarknaden tar vi oss friheten att göra det ändå. Vi är visserligen en liten aktör men med praktisk erfarenhet av att ha analyserat och resonerat med över ett par tusen vanliga småsparare om deras individuella situationer lämnar vi gärna synpunkter på frågan från den vanliga konsumentens perspektiv såsom vi uppfattar det.

Sammanfattning

Vi avstyrker förslaget i promemorian om en skattefri grundnivå för sparande på ISK och i kapitalförsäkring. Det behöver bli enklare att vara en bra konsument. Förslaget skapar mer problem än det löser.

Småspararguidens synpunkter:

  • Vårt skattesystem behöver inte fler speciallösningar. Speciallösningar kostar tid och pengar att implementera, underhålla och informera om.
  • Förslaget kommer förmodligen inte att få särskilt många fler att spara pengar eftersom noll (0) personer av de tusentals vi har varit i kontakt med anger schablonbeskattningens nivå som ett skäl till att de inte kommit igång med ett privat sparande på aktiemarknaden.
  • Förslaget kan leda till att personer nudgas till att spara i aktiefonder på ISK istället för att först samla på sig en tillräckligt stor buffert. I kristider kan det bli problem för hushållen.
  • Ett alternativ till sparkonto är att investera i räntefonder på ISK, särskilt om det inte införs samma fribelopp på sparkonto. Detta blir ett optimeringsproblem som experter kommer att diskutera, vilket kan förvirra vanliga sparare. Räntefonder är mer komplicerade än sparkonton med olika risknivåer och ibland höga avgifter. Det vore olyckligt för den finansiella folkbildningen om mantrat “kortsiktigt sparande ska vara på sparkonto” måste nyanseras.
  • Förslaget kommer att uppmuntra till skatteplanering, vilket i sin tur ökar komplexiteten, och konsumenternas känsla av låg kunskap och dåligt självförtroende. Det kan leda till passivitet, det vill säga motsatt avsedd effekt med förslaget.
  • Fler specialregler och utrymmen för skatteplanering ökar behovet och efterfrågan på rådgivning. Som Finansinspektionen redogjort för i 17 år i rad i sin konsumentskyddsrapport finns stora problem med intressekonflikter när rådgivning som inte är oberoende tenderar att leda till försäljning av dyra eller olämpliga sparprodukter.
  • Förslaget uppmuntrar fel sorts barnspar. Vi, och de flesta andra experter, är idag överens om att sparande till barn bör göras i föräldrarnas namn eftersom pengar som till exempel är ämnade för en kontantinsats till barnets första boende kanske istället går till en festresa till Ibiza när barnet får hantera pengarna från sin 18-årsdag. Förslaget lär innebära att familjen slipper skatta på ytterligare 300 000 kronor om man skriver över sparandet på barnet. Det här blir en intressekonflikt mellan låg skatt och vad som egentligen är det mest lämpliga sparandet.
  • Förslaget uppmuntrar till bulvansparande. Vi har redan fått frågor från sparare som funderar på att flytta sparande till barnen för att slippa skatt. Det här rörde pengar som inte nödvändigtvis var tänkta som barnsparande från början och då blir problemen ännu större. Många tror att man har full kontroll över sina barns pengar, men i praktiken är det högst begränsat vad man får göra med dem. Risken är att man skapar stora problem för sig själv i ivern att slippa skatt. De som verkligen gillar skatteplanering kan även tänkas låta sambon, släktingar eller vänner agera “bulvaner” för ens pengar. 
  • Förslaget tar i vissa fall bort incitament för tjänstepension. Pengar i pensionssystemet kapitalbeskattas lägre än pengar på ISK. Om förslaget införs leder det till att spararna, framförallt egenföretagare, i vissa fall får incitament att undvika att spara till tjänstepension.
  • ISK är till skillnad mot vad många röster i media gör gällande INTE skattegynnat.
  • Vi står bakom slutsatserna som forskarna kommer fram till och vill understryka Jacob Lundbergs intervjusvar: “[förslaget i promemorian] skapar märkliga tröskeleffekter med en gräns på 300 000 kronor. Vi har generellt en platt skatt på kapitalinkomster och bör fortsätta så. Tidigare har det trixats med progressiva kapitalinkomstskatter på samma sätt som det görs för inkomst av tjänst. Det är ett bra system att ha strikt proportionellt. Jag hade hellre sett att man tar bort tillägget på en procentenhet på schablonräntan. Tidigare var det bara statslåneräntan som var basen för beräkning av ISK-skatten. Som jag skrev i min artikel är nog den teoretiskt mest korrekta konstruktionen att använda den riskfria räntan.”
  • Det är hög risk att den här typen av regeländringar rullas tillbaka om vi får en annan regering i framtiden. Det är olyckligt att långsiktiga privatekonomiska beslut riskerar att få förändrade förutsättningar under resans gång.

Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.