M och S överens idag: skrotar partilotterierna

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Småspararguiden kan idag avslöja att S och M är överens om att skrota partilotterierna. Den hemliga planen är att intäkterna till partikassorna ska bevaras genom att ta inspiration från en annan bransch som tjänar stora pengar riskfritt: finansbranschen.

Bakgrund

Socialdemokraterna finansieras till stor del av sina lotterier. Företeelsen har upprört borgerliga debattörer och kritik har kommit från både Dataskyddsmyndigheten och Lotteriinspektionen.

En granskning i Expressen visade att Socialdemokraterna drivit tusentals pensionärer till Kronofogden för att de inte betalat för sina lotter på prenumeration.

Regeringen har under en tid arbetat för att begränsa partiernas möjligheter att tjäna pengar på lotterierna vilket Socialdemokraterna har beskrivit som ett angrepp på demokratin. 

Partierna överens

Trots de hårda tongångarna berättar Småspararguidens källor idag att S och M nu har kommit till en uppgörelse i det så kallade April-avtalet, som bland annat innebär att de lämnar ifrån sig tillstånden hos Lotteriinspektionen att sälja lotter.

Svt:s politiska kommentator Knut Mattsson säger till Småspararguiden att beskedet låter som ett skämt:

– Det är sällsynt att dessa partier finner ett samarbete i en sådan polariserad fråga när tongångarna varit så höga.

Förklaringen tycks finnas hos handlingar hos Bolagsverket.

Socialdemokraterna byter tillsynsmyndighet

Handlingarna visar att Socialdemokraterna nyligen har ändrat verksamhetsbeskrivning i sitt tidigare lotteribolag och nu blivit ett anknutet ombud till Svensk Värdepappersservice. De får därmed tillgång till ett väloljat maskineri för försäljning av strukturerade produkter. Enligt statistik hos Finansinspektionen finns goda möjligheter att sälja värdepapper där kunderna förväntas förlora hälften av kapitalet.

En anonym källa i partiet beskriver att lotteriverksamheten alltså i princip kommer fortsätta som tidigare med telefonförsäljning till pensionärer, men att det nu blir Finansinspektionen som har tillsyn över verksamheten istället för Lotteriinspektionen.

– Den här förändringen innebär ingen större skillnad för våra lottköpare. De har fortfarande chans på fina vinster, även om de i snitt förlorar upp till hälften av pengarna de sätter in i det vi numer kallar strukturerade produkter, säger Småspararguidens källa.

Tidigare partiordförande Göran Persson går också in som styrelseordförande. Med sin erfarenhet som ledamot i Ålandsbanken under perioden banken ingick avtal med Alexander Ernstberger och Allra har han god insikt i likheterna mellan strukturerade produkter och lotter.

Småspararguidens montage

Moderaterna startar försäkringsförmedling

Moderaterna, vars partilotteri har varit betydligt mer blygsamt, verkar satsa på en annan strategi. Lotteribolaget har nyligen ansökt om tillstånd för försäkringsförmedling. Styrelseordförande blir också mångåriga riksdagsledamoten Gunnar Hökmark som idag har ordförandeposten i Svenska Försäkringsförmedlares förening. Med hans goda relationer till Finansinspektionen förväntas vi oss en snabb tillståndprocess, säger vice partisekreterare Max Söderberg till Småspararguiden.

– Vår affärsidé blir att uppvakta samtliga arbetsgivare anslutna till Svenskt Näringsliv och erbjuda dem att ta över förvaltningen av de anställdas tjänstepensioner. Med gratis administration för arbetsgivaren räknar vi med att snabbt ta marknadsandelar. Vi ser stora möjligheter att komma ikapp och förbi Socialdemokraternas partifinansiering.

Icke-valet för de anställdas pengar blir fond-i-fond-i-fonden Borgerlig Aggressiv (Lux) med en årlig avgift på 4,1%. Ovanpå det en avgift på själva kapitalet i pensionen på 0,65%.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.