ISK-skatten höjs år 2024 – så ska du tänka

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


ISK-skatten för 2024 har precis fastställts till 1,086%. Trots skattehöjningen rekommenderar vi fortsatt ISK för aktiefonder.

Bakgrund

Investeringssparkonto (ISK) är en särskild sparform som beskattas med en schablonskatt varje år istället för att du betalar skatt om och när du säljer ditt innehav med vinst. ISK gör det enklare att äga fonder och aktier och vi rekommenderar sparformen av den anledningen. 

I den här artikeln beskriver vi skillnaden på ISK, värdepapperskonto (VP-konto) och Kapitalförsäkring samt varför vi rekommenderar ISK.

2024 höjs ISK-skatten

ISK-skatten beräknas utifrån en schablonintäkt som i sin tur är knuten till statslåneräntan. Närmare bestämt till statslåneräntan i november året innan.

Idag kom beskedet för vilken statslåneränta som ligger till grund för ISK-skatten 2024. Det innebär att ISK-skatten från årsskiftet kommer att vara 1,086% vilket är en höjning då den för 2023 är 0,882%.

Blir det sämre att ha ISK?

De flesta betalar hellre lite skatt än mycket skatt så det är klart att en skattehöjning är en försämring. 

Nästa fråga blir om det gör alternativet VP-konto relativt sett bättre? Svaret är nja. Enligt viss finansiell teori borde den förväntade avkastningen på aktiemarknaden öka när räntorna går upp och då ökar även den förväntade vinstskatten från ett VP-konto. Man kan säga att staten får mer skatteintäkter oavsett vilken sparform du väljer.

Logiken bakom den här teorin är att om räntan på ett sparkonto är lika hög som den förväntade avkastningen på aktiemarknaden skulle nästan ingen vilja äga aktier. Då skulle aktiepriserna sjunka tills skillnaden mellan sparkonto och förväntad avkastning är rimlig. Det vill säga att aktieägarna i genomsnitt får en högre avkastning än sparkonto som kompensation för att man tar större risk.

Frågan är om en högre ränta i verkligheten innebär att den förväntade avkastningen går upp lika mycket. Vi har inte läst all forskning på området, men av det vi läst är vår bild att forskningen inte ger ett entydigt svar. 

Vår slutsats är att ISK antagligen är relativt bättre i en lågräntemiljö, men att skillnaden är mindre än man kan tro och att vi fortfarande rekommenderar ISK även till dagens ränta.

En myt att ISK är skattegynnat

ISK har funnits sedan 2012, en period som har präglats av lågräntemiljö och hög avkastning på börsen. Politikerna har i flera omgångar försämrat villkoren för att kunna höja skatteuttaget. Det som från början var teoretiskt rimligt och rättvist har blivit skevt. Det menar nationalekonomen Jacob Lundberg som redan 2017 debatterade för att det “Inte är självklart att ISK är skattegynnat”. Våren 2023 kom tre forskare fram till samma slutsats i en ny rapport. Vi på Småspararguiden har noggrant läst igenom rapporterna och sällar oss till forskarnas slutsats: ISK är inte skattegynnat. Mer om detaljerna i resonemanget i en separat artikel där vi också intervjuar Jacob i frågan. Trots detta rekommenderar både Jacob och vi att gemene man väljer ISK för sina aktier och aktiefonder.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.