Är Stabelos och Avanzas bolån bra?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej.

Tack för en bra blogg med vassa och befriande analyser om hur man ska tänka när det gäller ekonomi.

Investerat mycket i Länsförsäkringar Global Indexnära med gott resultat tack vare er.

På skuldsidan (bolån) är det inte lika roligt. Det är svårt att förhandla i bankoligopolets Sverige. Men nu verkar det hända saker. Tänker på samarbetet mellan Stabelo

(https://www.stabelo.se) och Avanza.

Hur ser ni på utveckling inom detta där bankerna får lite prispress? Är det bara att hoppa på detta eller finns det saker att tänka på innan? Dolda avgifter eller ofördelaktiga villkor?

1,29% rörlig ränta till alla låter ju bra, men jag gör ju inget innan småspararguiden sagt sitt.

SVAR: Vi har inte stenkoll på Stabelo och det är för tidigt att säga hur deras räntor kommer att stå sig över tid, men vad vi kan bedöma är konceptet precis som du antyder spännande och bra.

Lån är på vissa sätt en mer lättbegriplig produkt än fonder. Det som krånglar till det är ofta tilläggskrav i form av att man måste bli helkund, köpa försäkringar man oftast inte behöver, osv. Själva räntan är däremot hyggligt lätt att jämföra. Får man en lägre ränta för samma bindningstid och inte får en massa andra krav på sig är det oftast bättre.

Vi ser därför inga skäl att inte hoppa på detta om du får möjlighet och du inte har förhandlat till dig en riktig pangränta någon annanstans.

Däremot är det fortfarande en bra idé att jämföra med alternativ någon gång ibland. Även om det finns förhoppningar om det kan vi inte lova att Stabelo alltid kommer att ligga så bra som de gör idag jämfört med konkurrenterna.

Värt att notera är att de just nu har väntelista och att de även senare enbart kommer att låna ut till dem som har under 60% i belåningsgrad. Det kommer att utesluta många kunder.

Så. Du har vårt godkännande. Kör på!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.