Är traditionell försäkring bra?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Stort tack för suveränt innehåll och kloka rekommendationer. Fråga: Hur ser ni på traditionell pensionsförsäkring kontra fondförsäkring över en långt tidshorisont? Är det lämpligare att välja traditionell förvaltning till den mån det går med tanke på dagens samhälle och större åldrande befolkning? Tack på förhand.

SVAR: Hej och tack för komplimangen :)

En ofta återkommande fråga för pensionssparande är om man skall ha traditionell försäkring eller fondförsäkring. Vi avråder generellt från traditionell försäkring. Särskilt för långsiktigt sparande. Det finns flera anledningar till detta:

  1. Man kan inte styra sin aktieandel själv i en traditionell försäkring. För lite kortare tidshorisonter kan det råka bli lagom, men för långsiktigt sparande är det viktigt att ha 100% i aktier och det får man inte med traditionell försäkring.
  2. Den garanti som försäkringsbolaget lovar dig är nominell – dvs den tar inte hänsyn till inflationen. Det betyder att om vi får en hög inflation så blir garantin i praktiken rätt värdelös och du kan förlora en stor del av dina pengar i alla fall. När den här artikeln publicerades var inflationen låg, men vi skrev “vi kan vara säkra på att det kommer att vara så om 10-20 år”. En uppdatering 2023 gav oss rätt i den frågan.
  3. Om aktiemarknaden skulle gå så dåligt under lång tid att de garantinivåer som är vanliga idag – oftast 0% avkastning/förlust – kickar in betyder det också att försäkringsbolagen gör enorma förluster. Det som troligtvis händer då är att försäkringsbolagen tvingas placera pengarna i något som inte riskerar mer förluster, men som inte heller ger någon avkastning. Skulle de fortsätta att vara i aktiemarknaden och den går ner ytterligare hamnat de förr eller senare i ett läge där pengarna tar slut. Och i så fall kommer försäkringsbolagen i praktiken inte att kunna betala ut vad de har lovat. Finns inte pengar att betala ut så finns de helt enkelt inte. Enligt en aktuarie vi pratade med nyligen finns klausuler och lagar som ger försäkringsbolagen möjlighet att skriva ned värdena i sådana fall. Han menade att garantin knappast var en garanti utan mer en riktlinje. 
  4. Transparensen är dålig inom traditionell försäkring. Man kan nog vara rätt trygg med att de stora försäkringsbolagen inte gör något skumt, men däremot kan de göra lite småkorkade saker och ha dyr och ineffektiv förvaltning utan att det är särskilt lätt att se eller utvärdera. I vissa fall sköter säkert försäkringsbolagen detta finfint, men vi föredrar fondförsäkringar där man tydligt kan se varenda innehav i fonderna och vilket marknadsindex som passar att jämföra fonderna med. I vissa tradtionella försäkringar sker även en viss omfördelning av pengar mellan gamla och nya försäkringstagare som inte är helt lätt att genomskåda. Har du tur får du pengar av någon annan, men har du otur betalar du någon annans pension istället för din egen. 

Å andra sidan finns det fall där kunder sitter på gamla traditionella försäkringar med garantibelopp som är långt mycket bättre än vad som säljs idag. I dessa fall kan det vara bra att ligga kvar i dem. En tumregel är att ju mer banken/försäkringsbolaget försöker övertyga en om att flytta – ju mer tveksam ska man vara.

Om du vill ha hjälp med hur du byter och vad du ska byta till kan du söka på ditt pensionsavtal (tex ITP, SAF-LO, KAP-KL) bland våra artiklar eller boka en tid med en oberoende rådgivare.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.